уторак, 26. јануар 2016.

Samsa





Samsa je pita koja se pravi od oklagijom ili rukom razvlačenog testa, ne filuje se. To je prazna pita ali sočna, upijeno testo od kiselog mleka i pasiranog belog luka, topi se u ustima.

Potrebno je:

Za testo:

600 gr  brašna
3 dcl mlake vode
2 kašike ulja
1 kačičica soli

Za premazivanje:

75 ml ulja
75 gr masti

Za prelivanje:

1 litar kiselog mleka
5 lena belog luka

Priprema:


U posudu staviti ulje i mast i na tihoj vatri grejati da se mast otopi i sjedini sa uljem.
 U posudu staviti brašno, so, ulje, dodati 3 dcl mlake vode, zamesiti testo, dobro izraditi i podeliti na 9 delova.
Svaki deo testa razvaljati u krug  prečnika 15 cm. Spajati 3 kuga premazana sa smesom od ulja i masti, treći krug ne premazivati. Tako imamo 3 dela testa po 3 spojena kruga.
Prekriti testo sa providnom folijom i ostaviti da stane 20 minuta.
Odstajalo testo od 3 kruga valjati oklagijom,( radnu površinu posipati brašnom ) što tanje. Razvučenu koru premazati mešavinom ulja i masti i urolati. Seći parčad dužine  7-8 cm redjati u tepsiju prethodno premazanu ulje.
Tako uraditi i sa preostala 2 testa.
Peći na 180 stepeni dok ne požuti oko 30 minuta.
Za to vreme napraviti preliv. U 1 litar kiselog mleka staviti pasiranih 5 čena belog luka, izmešati.
Kad se pita ispeče preliti sa kiselim mlekom, vratiti pitu u isključenu rernu i ostaviti da stoji   5-10 minuta da testo upije kiselo mleko.