уторак, 1. март 2022.

BELI EGIPAT TORTA

 



Potrebno je:


Za kore:

12 belanaca

12 kašika šećera

12 kašika mlevenih lešnika


Za prvi fil:

7,5 dcl mleka

12 žumanaca

10 kašika šećera

100 gustina

2 kesice vanile

100 gr bele čokolade

100 gr maslaca ili margarina

200 ml slatke pavlake


Za drugi fil:


300 ml slatke pavlake

50 gr kisele pavlake ili nekog krem sira

100 gr pečeni ogiljenih lešnika

100 gr šećera


Za dekoraciju:

200 ml slatke pavlake


Priprema:


Ispeći 3 kore. Za jednu koru umutiti 4 belanaca, dodati 4 kašike šećera. Dobro umutiti i dodati 4 kašike mlevenih lešnika pomešano sa 1 kašikom brašna. Lagano izmešati varjačom i staviti u kalup prečnika 26 cm prethodno obložen papirom. Peći koru na 180 stepeni oko 15 - 20 minuta. Tako ispeći još 2 kore.

U suvu posudu staviti 100 gr šećera. Karamelisati šećer da bude svetlo braon boje (paziti da ne izgori). U karamel umešati 100 gr pečeni ogiljenih lešnika. Dok je još toplo staviti na papir za pečenje i ostaviti da se ohladi. Kad se ohladi i stegne izložiti malo sa tupom stranom noža i samleti. Ostaviti po strani i kuvati fil.

U posudu staviti 5 dcl mleka da se kuva. Umutiti 12 žumanca, 10 kašika šećera, 2 vanile, 100 gr gustina, 2,5 dc mleka dodati u 5 dcl mleka što se kuva izmešati i kuvati dok se zgusne. Kad se zgusne dodati 100 gr bele čokolade da se istopi. Skinuti sa vatre prekriti streč folijom i ostaviti da se ohladi. U hladan fil dodati 100 gr umućena maslaca i 200 ml umućene slatke pavlake.

Za drugi fil umutiti 300 ml slatke pavlake dodati 50 gr kisele pavlake ili nekog krem sira. Filovati tortu.

Kora, sloj prvog fila, sloj drugog fila, posuti sa karamelisanim mlevenim lešnicima, druga kora, prvi fil, drugi fil, posuti sa lešnicima, 3 kora, prvi fil, drugi fil.

Umutiti 200 ml slatke pavlake ukrasiti tortu i ukrasiti sa preostalim karamelisanih mlevenim lešnicima.






























POLICAJAC TORTA SA KOKOSOM





Potrebno je:


Za jednu koru: (potrebno nam je ispeći 2 kore)

2 jaja

9 kašika šećera

13 kašika mleka

12 kašika brašna

1 kašika kakaoa

1/2 kesice praška za pecivo


Fil:

5 dcl mleka

500 ml slatke pavlake

12 kašika šećera

250 gr putera ili margarina

200 gr bele čokolade

250 gr kokosa


Za ukrašavanje:

200 ml slatke pavlake

100 gr čokolade


Priprema:


Umutiti 2 žumanca sa 9 kašika šećera da bude krema sto dodati 13 kašika mleka, pomešano 12 kašika brašna, 1 kašiku kakaoa i 1/2 kesice praška za pecivo. Dobro umutiti pa dodati umućena 2 belanaca. Izmešati i staviti u kalup prečnika 26 cm prethodno obložen papirom. Peći na 180 stepeni oko 20 minuta. Ispeći još jednu ovakvu koru. Kore kad se ohlade preseći da dobijemo 4 kore.

U posudu staviti 5 dcl mleka, 500 ml slatke pavlake, 12 kašika šećera. Staviti na vatru i kuvati da se šećer istopi. Dodati 250 gr putera i 200 gr bele čokolade da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati 250 gr kokosa.

Toplim filom filovati korice.

U dublju posudu ili kalup gde smo pekli kore filovati tortu. Prethodno posudu obložiti streč folijom.

Na dno staviti koru preko staviti 2-3 kutlače fila (fil je redak i topao), kora, fil... Na vrhu je kora.

Torta da prenoći u frižideru. Sutradan tortu izvrnuto na tacnu gornja zadnja kora da dodaje na tacnu. Umutiti 200 ml slatke pavlake i ukrasiti tortu. Istopiti 100 gr čokolade sa 4 kašike ulja i ukrasiti tortu




































ZAPEČENI PUDING OD PIRINČA SA SUVIM GROŽDJEM

 



Potrebno je:


300 gr pirinča okruglog zrna

5 dcl vode

1 litar mleka

3 jaja

200 gr šećer

2 kesice vanilin šećer

1 rolnica cimeta

100 gr maslaca

100 gr suvog groždja


Priprema:


Pirinač dobro oprati vodom i ocediti. Staviti pirinač u posudu naliti sa 5 dcl vode i kuvati dok voda ne uvri. Naliti sa 1 litrom mleka, dodati 1 rolnicu cimeta, 1 kesicu vanile. Kuvati na tihoj vatri dok pirinač ne omekša.

Umutiti 3 žumanca sa 200 gr šećera i 2 vanile. Belanaca posebno umutiti. Suvo groždje oprati i da stoji u toploj vodi 10 minuta.

Kuvan pirinač skinuti sa vatre, izvaditi rolnicu cimeta, dodati umućena žumanca, maslac da se istopi. Dobro umutiti i dodati umućena belanaca. Izmešati ručno na kraju dodati suvo groždje ocedjeno od vode.

Sve dobro izmešati i staviti u manje posudice. Posudice staviti u pleh iz rerne, naliti pleh toplom vodom visine do pola posudica.

Staviti u zagrejanu rernu na 180 stepeni i peći oko 20 - 25 minuta da se napravi mutacije korica.

Ohladiti i servirati.























BRZE ČOKOLADNE KOCKE

 



Potrebno je:

2 jaja

200 gr šećera

150 gr maslaca

2 dcl mleka

1 dcl jogurta

40 gr kakaoa

250 gr brašna

1 prašak za pecivo


Za premaz:

3-4 kašike džema od kajsije ili šljiva

200 gr čokolade

6 kašika ulja


Priprema:

Umutiti 2 jaja sa 200 gr šećera, dodati 150 gr istopljena maslaca, 1 dcl jogurta 2 dcl mleka. Dodati mešavinu 250 gr brašna, 40 gr kakaoa i praška za pecivo. Masu izmešati i staviti u pleh veličine 20x30 cm prethodno obložen papirom za pečenje.

Peći na 180 stepeni oko 25 minuta. Dok je još topao kolač premazati sa džemom i ostaviti da se ohladi.

Istopiti na tihoj vatri 200 gr čokolade sa 6 kašika ulja i preliti preko kolača. Dok se čokolada nije još stegla posuti sa seckanim orasima.





























PITA SA SIROM OD GOTOVIH KORA

 




Potrebno je:


500 kora za pitu


Fil:

3 jaja

1 čaša ( čaša od 2 dcl) gazirane vode

1 kašičica suvog kvasca

1 kašičica praška za pecivo

1 kašičica soli

1 čaša jogurta

1/2 čaše ulja

1 čaša brašna

300 gr sitnog sira


Priprema:

U 2 dcl mlake gazirane vode staviti 1 kašičicu kvasca. Ostaviti da stane 5 minuta, dodati 1 kašičicu soli, 1 kašičicu praška za pecivo, 3 jaja, 1/2 čaše ulja, 1 čašu jogurta, 1 čašu brašna i 300 gr sitnog sira. Sve dobro umutiti.

Uzeti 1 koru premazati sa 3-4 kašike fila, preko staviti drugu koru premazati sa 3-4 kašike fila. Urolati i saviti u krug koji stavimo na sredinu podmazane tepsije prečnika 28 cm. Tako raditi sa svim korama koje savijamo i redjamo oko prvog kruga u tepsiji. Preostali fil premazati preko savijene pite i peći na 180 stepeni oko 40 minuta.



























VANILICE

 


Od ove količine testa izdaje oko 70 vanilica (oko 140 kružića testa)


Potrebno je:


300 gr masti (može maslac ili margarin)

250 gr kristal šećera

2 kesice vanilin šećera

1 jaje

2 žumanceta

sok od jednog limuna

1 kašičica fino rendane korice od limuna

2 kašike kisele pavlake

700 gr brašna

džem od kajsija ili šljiva

šećer u prahu


Priprema:


Mast, kristal šećer, 2 vanile, staviti u posudu i umutiti da bude krema sto. Dodati 1 jaje, 2 žumanca i mutiti da se fino sjedini. Dodati sok od 1 limuna, 1 kašičicu rendane korice limuna, 2 kašike kisele pavlake. Umutiti pa dodati brašno. Zamesiti da se ne lepi za ruke. Oblikovati kuglu testa, uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider da stoji preko noći.

Sutradan testo podeliti na 2 dela (lakše se valja iz 2 dela). Razvaljati testo debljine malog prsta na ruci. Modlom vaditi kružiće testa(ja koristim metalni zatvarač flaše od 1 litra), staviti na pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 180 stepeni oko 12 minuta. Da ostanu beli da ne požute. Prohladiti kružiće 5 minuta spajati 2 po 2 sa džemom od kajsija ili šljiva. Uvaljati u šećer u prahu.






















































KAKAO KOCKE SA PUDINGOM

 



Potrebno je:

Za kore:

1 jaje

6 žumanaca

6 kašika šećera

6 kašika brašna

1/2 kesice praška za pecivo

3 kašike vrele vode


Za fil:


1 litar vode

200 gr šećera

4 pudinga od vanile

2 kesice vanile

6 belanaca

16kašika šećera


Priprema:


U posudu staviti 1 jaje, 6 žumanca i 6 kašika šećera. Mutiti dok masa ne bude penasta. Dodati 6 kašika brašna, 1/2 kesice praška za pecivo. Lagano umutiti i dodati 3 kašike vrele vode i još malo mutiti.

Masu podeliti a 2 dela i peći 2 kore veličine 20x35 cm. Možemo peći i veliku koru veličine 40x35 cm. Kad se ispeče podeliti na 2 dela da se dobiju 2 kore.

Umutiti 6 belanaca i dodati kašiku po kašiku 16 kašika šećera uz neprekidno mešanje mikserom. Dobro umutiti da bude čvrsto.

U posudu staviti da se kuva 8 dcl vode, 200 gr šećera i 2 vanile. Izmešati 4 pudinga sa vanilom, 2 dcl vode, dodati u kuvanu vodu sa šećerom i uz mešanje kuvati da se zgusne.

U umućena belanaca dodavati kašiku po kašiku vrućeg fila od pudinga mešati neprekidno. Kad se umuti filovati.

U posudu gde smo pekli kore staviti 1 koru preko ceo topli fil, pa drugu koru. Ostaviti da se ohladi i posuti šećerom u prahu. Seći na kocke.