Potrebno je:
500 gr kora za baklavu
250 gr putera ili margarina
300 gr mlevenih oraha
Za tirit:
125 gr putera ili margarina
2 jaja
400 gr brašna
Za sirup:
1 kg šećera
1 litar vode
1/2 limuna
1 kesica vanilin šećera
Priprema:
Napraviti tirit. Umutiti 125 gr putera sa 2 jaja, dodati 400 gr brašna. Zamesiti testo oblikovati oblik valjka umotati u providnu foliju i ostaviti u zamrzivač 1-2 sata. Izrendati testo i na suvom tiganju pržiti uz stalno mešanje da dobije svetlo braon boju. Ohladiti, dodati 300 gr mlevenih oraha i izmešati.
Otopiti 250 gr putera.
Na dno odgovarajućeg kalupa staviti 2 kore premazane sa otopljenim puterom, posuti sa 2 čašike mešavine tirita i mlevenih oraha. Tako svaku koru premazati otopljenim puterom i posuti mešavinom tirita i mlevenih oraha. Na vrhu staviti 2 kore premazane puterom. Iseći baklavu na trouglove. Zagrejati rernu na 200 stepeni staviti baklavu, temperaturu smanjiti na 160 stepeni i peći 50 minuta.
U posudu staviti 1 kg šećera, 1 litar vode, 1 kesicu vanilin šećera i kad provri kuvati 10-15 minuta. Pred kraj kuvanja dodati sok od 1/2 limuna.
Sirup malo ohladiti i preliti preko tople pečene baklave. Ostaviti preko noći da baklava upije sirup.