среда, 13. јун 2018.

Liker od latica ruže







Za ovaj liker koristim jako mirisne ruže koje cvetaju krajem maja, poznate kao majske ruže koje koristimo za slatko, sok i liker. Boje latica su od tamno do svetlo roze.


Potrebno je:

500 gr latica ruže
1 kg šećera 
1/2 kesice ( 5 gr) limuntusa
1 litar domaće rakije 
2 dcl vode


Priprema:

Latice ruže oprati i dobro ocediti od vode. Posuti po laticama limuntus i dobro rukom izgnječiti.
Izgnječene latice staviti u veću teglu, preliti sa hladnim sirupom od 1 kg šećera i 2 dcl vode i 1 litrom domaće rakije. Ostaviti da stoji 30 dana, procediti i sipati u flaše.












































Sirup od smrče ili smreke (Picea abies)





U proleće se beru mladi svetlozeleni izdanci - iglice smrče od kojih pravimo sirup, koji je dobar za kašalj i česte prehlade naročito za decu i osobe slabog imuniteta.


Potrebno je:

1 veća staklena tegla
1 kg mladih smrčinih vrhova dužine 5 cm
1 kg šećera


Priprema:

Smrčine izdanke oprati i dobro ocediti. Redjati u teglu red šećera, red smrčinih izdanaka. Zadnji red da je šećer. Zatvoriti i držati na sunčanom mestu najmanje 40 dana dok se šećer ne istopi i izdanci puste tečnost.
Procediti sirup i staviti u flaše i držati na hladnom mestu.
Koristiti mala deca po 1 malu kašičicu 3 puta dnevno a odrasli po 1 kašiku 3 puta dnevno.