недеља, 20. април 2014.

Štanglice sa čajnim kolutićima





Još jedne fine štanglice

Potrebno je:

400 gr šećera
2 dcl vode
250 gr margarina
50 gr čokolade
200 gr mlevenih oraha
200 gr mlevenog  keksa
2 lista većih oblandi ( veličina 17 x37 cm)
500 gr čajnih kolutića
100 gr žele bonbona ili 3-4 krem posne bananice
2 dclsoka od narandže
1 kašičica kafe

Priprema:

U posudu staviti 400 gr šećera i 2 dcl vode. Kuvati dok se šećer ne istopi, dodati 50 gr čokolade i 250 gr margarina da se istopi. Skinuti sa vatre i umešati 200 gr mlevenih oraha i 200 gr mlevena keksa.

Jednu polovinu tople mase staviti na 1 list oblande. Preko fila staviti red čajnih kolutića potapanih u 2 dcl soka od narandže  u koje smo dodali kafu.

U šupljine čajnih kolutića staviti seckane žele bonbone ili seckane krem bananice. Preko čajnih kolutića stavimo drugu polovinu fila. Preko fila staviti drugi list oblande.
Preko složena kolača staviti neku tacnu opteretiti nečim teškim ( može knjiga) i ostaviti da se ohladi. Seći na štanglice.






Sočna čokoladna torta






Ovo je divna sočna čokoladna torta.

Potrebno je:

Za kore:

4 jaja
8 kašika šećera
4 kašike ulja
4 kašike mleka
6 kašika brašna
2 kašike kakaoa
1 kašičica praška za pecivo
4 belanca
200 gr šećera
150 gr seckanih oraha
1 kašika brašna

 Za fil:
4 žumanca
100 gr šećera
1 dcl mleka
1 kašika gustina
200 gr maslaca
5 dcl slatke pavlake
200 gr čokolade
Potrebno je još:
1 dcl čokoladnog mleka
100 gr šlag krema u prahu

Priprema:

Umutiti 4 belanca sa 8 kašika šećera, dodati 4 žumanca, ulje. mleko i na kraju brašno pomešano sa kakaom i praškom za pecivo.
Masu staviti u pleh prečnika 26 cm, prethodno obložen papirom.
Peći koru na 180  stepeni od 20-25 minuta. Koru dobro ohladiti i preseći da se dobiju 2 kore.

Umutiti 4 belanca sa 200 gr šećera i dodati 150 gr seckanih oraha i 1 kašiku brašna. Masu staviti u pleh prečnika 26 cm, prethodno obložen papirom.
Koru peći na 160 stepeni 40 minuta.

Fil 1: Umutiti 4 žumanca sa 100 gr šećera, 1 vanilin šećerom, 1 dcl mleka i 1 kašikom gustina. Ovo kuvati na tihoj vatri dok se ne skuva. Kad se ohladi dodati 200 gr maslaca prethodno umućena
.
Fil 2: U posudu staviti 5 dcl slatke pavlake i 200 gr čokolade. Zagrevati na tihoj vatri da se čokolada istopi. Pavlaka ne sme da provri. Kad se čokolada istopi dobro ohladiti ( ja ostavim preko noći u frižideru) i umutiti mikserom da bude kremasto.

Filovati tortu. Na tacnu za tortu staviti jednu tamnu koru . Koru  poprskati  sa 1/2 dcl čokoladnog mleka. Preko kore staviti  fil 1, pa fil 2. Preko fila 2 staviti koru od belanaca, pa preko fil 1, fil 2, pa tamna kora i fil 1. Okolo toru premazati sa čokoladnim filom. Umutiti 100 gr šlag kema u prahu sa 1 dcl vode , napraviti ružice i ukrasiti tortu.