субота, 30. децембар 2017.

Medovik torta sa suvim groždjem







Torta super ukusa koja se svakome svidja.


Potrebno je:


Za korice:

2 jaja
100 gr šećera
90 gr meda
150 gr putera
600 - 650 gr brašna
1 kašičica sode bikarbone

Za fil:

1 kg kisele pavlake
100 gr šećera
200 gr suvog groždja



Priprema:



Umutiti 2 jaja sa 100 gr šećera, dodati med i puter, staviti na tihu vatru i kuvati dok se med i puter ne istopi.
Skinuti sa vatre i dodati brašno i sodu bikarbonu. Zamesiti testo i ostaviti da stane 1 sat na hladnom mestu.
Odstajalo testo podeliti na 10 delova. Svaki deo testa tanko razvaljati malo veće od prečnika 20 cm. Staviti na testo činiju prečnika 20 cm i nožem iseći krug. Višak testa van kruga samleti i koristiti za posipanje torte.
Korice peći na 180 stepeni 3-4 minuta, da blago porumene.
U posudu staviti kiselu pavlaku i šećer, da stane 5 minuta uz povremeno mešanje da se šećer istopi.
Dodati 200 gr seckanog suvog groždja koje smo potopili u vodu da stane 10 minuta i dobro ocediti od vode.
Filom filovati korice i okolo torte. Tortu posuti sa mlevenim pečenim delom testa van kruga od 20 cm.