Punjena, sočna, interesantno savijanje testa.
Od ove količine testa dobijemo jednu pizzu prečnika 32- 34 cm.
Potrebno je:
2 dcl vode
1 kašika suvog kvasca
1 kašika ulja
1/2 kašičice soli
300 gr brašna
Za punjenje:
200 gr svežih šampinjona
200 gr šunke ili mesnate slanine
5-6 komada zelenih maslina
1 kašičica origana
50 gr rendana kačkavalja
gusti paradajz sos ili kečap
100 gr mozzarella sira
Priprema:
U 2 dcl mlake vode staviti 1 kašiku suva kvasca, da stane 2-3 minuta pa dodati ulje, so i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi 30 minuta.
Za to vreme napraviti punjenje. Šampinjone iseckati na listiće, šunku na kockice, masline na kolutiće.
Na 1 kašiki ulja pržiti seckane šampinjone dok voda koju puste ne ispari, dodati so, 1 kašičicu origana i seckanu šunku, malo propržiti, skinuti sa vatre, dodati seckane masline.
Nadošlo testo izraditi na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljati dužine 80 cm i širine 15 cm.
Testo premazati paradajz sosom ili kečapom, staviti punjenje od šampinjona, šunke i maslina, preko izrendati 50 gr kačkavalja. Sa strane preklopiti testo i spojiti ivice tako da dobijemo jednu veliku rolnu unutra punjenu.
Tu rolnu savijati u krug blago pritiskajući ( da ne bi punjenje probilo testo) i tanjiti. Kad savijemo, opet blago rukama istanjiti a posle oklagijom da dobijemo testo prečnika 32 - 34 cm.
Premazati paradajz sosom, rendanim i na listiće mozzarella sirom.
Kad savijemo pizzu uključiti rernu na 180 stepeni i kad se zagreje peći 20 minuta.