Potrebno je:
Za koru:
6 jaja
200 gr putera ili margarina
200 gr šećera
1 vanilin šećer
250 gr brašna
1 prašak za pecivo
1 kašika kakaoa
300-400 gr očišćenih višanja ( može i zamrznute)
Za fil:
4 jaja
200 gr šećera
2 vanilin šećera
5 kašika brašna
5 dcl mleka
1 kesica želatina (10gr)
200 gr šlag krema u prahu
2 dcl mleka
Za preliv:
5 dcl soka od višanja
5 kašika šećera
1,5 kesica želatina (15gr)
Priprema:
Umutiti 200 gr putera sa šećerom, vanilin šećerom, dodati 6 žumanaca, 250 gr brašna, prašak za pecivo i umućen sneg od 6 belanaca.
Dve trećine mase staviti u pleh veličine 20x35 cm. U preostalu 1/3 mase dodati 1 kašiku kakaoa. Kašičicom stavljati tamnu masu na žutu i to kupice veličine oraha jednu do druge. Na ove kupice od tamnog testa staviti po 1 višnju.Peći na 180 stepeni 25-30 minuta
Fil: Umutiti 4 jaja sa 200 gr šećera, 1 vanilom, 5 kašika brašna, dodati u 5 dcl vruća mleka i kuvati dok se ne zgusne. Jednu kesicu želatina i 4 kašike vode ostaviti da nabubri, dodati u vruć topao fil i malo izmešati da se želatin istopi.
Fil ohladiti.Umutit 200 gr šlaga sa 2 dcl mleka i umešati u fil.Filovati pečenu hladnu koru.
Prokuvati 5 dcl soka od višanja sa 100-200 gr višanja. Želatin da nabubri u 5-6 kašika vode, dodati u prokuvan sok mešati da se želatin istopi i preliti kolač.