среда, 28. децембар 2016.

Rubin torta





Potrebno je:

Za kore:

5 jaja
250 gr šećera
135 gr putera
30 gr kakaoa
200 gr brašna
1 dcl vode
1/2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli

Za fil:

5 dcl mleka
2 jaja
150 gr šećera
50 gr brašna
100 gr putera
200 ml slatke pavlake
3 kašike šećera u prahu

Za žele:

500 gr malina
2,5 dcl vode
50 gr šećera
1 želatin ( 10 gr)

Za ukrašavanje:

200 ml slatke pavlake
5 dcl sirupa od malina
1 kesica želatina (10 gr)

Priprema:

Napraviti žele od malina. Kesicu želatina preliti sa 4 kašike vode i ostaviti da nabubri. U posudu staviti maline i 2,5 dcl vode, kuvati 2-3 minuta i na sito ispasirati.
Ispasirane tečne mase treba da ima 5 dcl, ako nema dodati malo vode. U ispasiranu masu dodati 50 gr šećera, staviti na vatru i kuvati dok se šećer ne istopi. Skinuti sa vatre dodati želatin i mešati malo da se želatin istopi.
Uzeti 2 kalupa prečnika 24 cmobložiti providnom folijom i izliti žele masu na 2 jednaka dela i ostaviti da se stegne.
Na tihoj vatri otopiti 135 gr putera i dodati 30 gr kakaoa. Izmešati i ostaviti da se prohladi.
U posudu staviti 5 jaja, 250 gr šećera, mutiti mikserom da se masa umuti, dodati prohladjen puter i kakao, brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so i 1 dcl vode. Dobro umutiti i masu staviti u kalup  prečnika 24 cm prethodno obložen papirom. Peći na 150 stepeni 40-50 minuta. Koru dobro ohladiti i vodoravno preseći na 2 dela da dobijemo 3 kore.
Fil: U posudu staviti 4 dcl mleka da se kuva. Umutiti 2 jaja, 150 gr šećera, 50 gr brašn, 1 dcl mleka, dodati u ključalo mleko od 4 dcl i kuvati da se masa zgusne. Kad se masa zgusne dodati 100 gr putera da se istopi. Masu izliti u posudu prekriti providnom folijom i ostaviti da se dobro ohladi. Kad se ohladi dodati umućenu slatku pavlaku od 200 ml i 3 kašike šećera u prahu.
Filovati tortu. Uzeti kalup sa obručem prečnika 24 cm, staviti 1 koru, fil, 1 list želea od malina, fil, kora, fil, list želea, fil i 3 kora.
Umutiti 200 ml slatke pavlake sa i premazati tortu po vrhu i okolo.
Ukrasiti tortu sa kockicama želea od malina.
U posudu staviti 1 kesicu želatina, preliti sa 5 kašika vode i ostaviti da nabubri.
U posudu staviti 5 dcl sirupa od maline, kuvati da provri, skinuti sa vatre dodati želatin i malo izmešati da se želatin istopi.
Masu izliti u kalup obložen providnom folijom. Debljina mase da bude 3-4 mm.
Ostaviti da se stegne i seći na kockice i staviti po šlagu.