петак, 25. април 2014.

Lisnata pita sa kvascem




Ovakvu pitu je pravila moja majka. Pravim i ja, ali mislim da ja neću nikada moći tako dobro da uradim kako je ona to  radila.

Potrebno je:

500 gr brašna
3 dcl mlake vode
1 kašika suvog  kvasca
1 kašičica soli
1 jaje
250 gr sira
mast ili ulje za premazivanje testa

Priprema:

U mlaku vodu staviti kvasac i da stane malo, dodati jaje i brašno. Zamesiti testo i dobro izraditi.
 Podeliti testo na 24 loptice. Svaku lopticu testa razvaljati u krug veličine 10cm. Uzimati 3 kruga staviti jedan na drugi prethodno premazani  istopljenom masti ili ulja.Treći krug ne premazivati.







Tako spojati  i preostale krugove testa. Spajanjem krugova dobili smo 8 krugova koje ćemo razvaljati prečnika 30 cm.
Tako razvaljan jedan krug staviti  u tepsiju, premazati  sa istopljenom masti, posuti  izmrvljenim sirom, opet razvaljani krug, premazati  masti i posuti  sirom.
Tako uradimo sa svim 8 razvaljanih krugova. Složenu pitu iseći  na kocke.




 premazati  sa istopljenom masti ( ulja)  i  2 kašike kisele pavlake.





ostaviti da stoji  20 minuta i peći  na 200 stepeni dok ne dobije zlatno žutu boju.



.







Čokoladne kocke sa višnjama





Potrebno je:

Za kore:
3 jaja
15 kašika šećera
15 kašika ulja
15 kašika mleka
15 kašika brašna
4 kašike kakaoa
1 kesica praška za pecivo
Za fil:
 5 dcl vode
150 gr šećera
2 pudinga od čokolade
100 gr čokolade
500 gr očišćenih višanja
Za preliv kolača:
 2,5 dcl slatke pavlake
100 gr čokolade

Priprema:

Prvo skuvati fil:
U posudu staviti 4 dcl vode i 150 gr šećera da se kuva. Umutiti 1 dcl vode i 2 pudinga od čokolade, dodati u vodu i šećer i kuvati da se zgusne.
Testo za kore: Umutiti 3 žumanca sa 15 kašika šećera, 15 kašika ulja, 15 kašika mleka, 15 kašika brašna, 4 kašike kakaoa ,1 prašak za pecivo i sneg  od  3 belanca.
Pleh veličine 20x35 cm premazati uljem i posuti brašnom. U pleh staviti 1/2 testa i peći 10-ak minuta samo da se malo zapeče, pa po zapečenoj kori rasporediti 500 gr očišćenih višanja, preko višanja izrendati 100 gr čokolade, preko čokolade rasporediti mlak fil od kuvana pudinga.Preko pudinga staviti drugu polovinu testa i sve skupa peći na 170 stepeni dok se ne ispeče.
Kad se kolač ispeče i ohladi staviti  preliv.
Na tihoj vatri kuvati da se sjedini ( ne sme da provri) 2,5 dcl slatke pavlake i 100 gr čokolade. Kad se dobro ohladi preliti kolač.








Kasetice





 Potrebno je:

1 list veće oblande
200 gr šećera
1 dcl vode
125 gr margarina 
150 gr mlevenih oraha
250 gr mlevena keksa
2 kašike kakaoa
2 kašike ruma
roleri

Priprema:

Jedan list veće oblande iseći uzduž na 4 dela. Širina tog jednog dela je oko 7 cm i dužine 37 cm.
Fil:
200 g šećera i 1 dl vode prokuvati da se šećer istopi dodati 125 g margarina da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati 150 g mlevenih oraha i 250 g mlevenog  keksa, 2 kašike kakaoa i 2 kašike ruma. Smesa dok je topla premazati sva 4 dela sečene oblande.
 Redjati ovako: 1 filovan list isečene oblande staviti na njega drugi filovani list, pa preko poredjati uzduž rolere u dva reda. Koliko rolera treba zavisi od dužine rolera jer ih ima razne dužine.



 Staviti treći list oblande   fil da dodje na rolere, blago pritisnuti da roleri ravnomerno udju  u fil, pa četvrti  list oblande, oblanda da dodje na vrh. Opteretiti nečim teškim i ostaviti da se hladi. Seći 1-1,5 cm širine. Tako kasetice kad isečemo biće dužine 7 cm a širine po želji od 1- 1,5 cm.

Roleri:




Beogradjanke




Potrebno je:

4 jaja
400 gr šećera
1,5 šoljica ulja (šoljica od 1 dcl)
2 šoljice jogurta
200 gr brašna
2 kašike kakaoa
1 kesica praška za pecivo
100 gr mlevenih oraha
4 jabuke
Glazura:
150 gr čokolade
4 kašike ulja

Priprema:
Umutiti 4 žumanca sa 200 gr šećera, dodati 1,5 šoljicu ulja, 2 šoljice jogurta, 200 gr brašna, 2 kašike kakaoa i prašak za pecivo.
Masu staviti u pleh veličine 20x35cm, prethodno obložen papirom i zapeći 15 minuta.
Za to vreme umutiti 4 belanca sa 200 gr šećera, dodati 4 rendane jabuke i 100 gr mlevenih oraha. Masu staviti na zapečenu koru, vratiti u rernu i dopeći na 160 stepeni.
Kad se kolač ohladi staviti glazuru.
Istopiti čokoladu sa uljem i preliti kolač.




Smokva bajadera





Potrebno je:

250 gr šećera
6 kašika vode
200 gr margarina 
200 gr sivih smokava
100 gr čokolade
350 gr mlevenog keksa
Za glazuru:
100 gr čokolade
4 kašike ulja
malo pečenih seckanih lešnika

Priprema

U posudu staviti šećer i vodu, mlevene smokve, margarin i kuvati na tihoj vatri mešajući dok se masa ne sjedini. Dodati 100 gr čokolade da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mleveni keks. Dobro izmešati.
Toplu masu staviti u pleh veličine 19 x 27 cm, prethodno obložen folijom. Poravnjati masu i ostaviti da se hladi, pa staviti glazuru.
Istopiti 100 gr čokolade i 4 kašike ulja i preliti kolač. Dok se čokolada koš nije stegla posuti pečenim seckanim lešnikom.
Ako vam se svidjaju moji recepti, posetite me na  FACEBOOK stranici.





Idealan je u kombinaciji sa drugim sitnim kolačima.




3. Smokva bajadera

Posne mekike sa heljdinim brašnom






U mojoj kuhinji se dosta koristi i domaće brašno od  heljde. U mogućnosti sam da koristim heljdino brašno mleveno na vodenici potočari. Ovako mleveno je tamnije nego kada kupimo u trgovini. Ove mekike su idealne za doručak kao i u danima posta.

Potrebno je:

4 dcl mlake vode
1kašičica šećera
1 kašika suvog  kvasca
400 gr pšenična brašna
100 gr heljdina brašna
1 kašičica origana
ulje

Priprema:

U mlaku vodu staviti 1 kašičicu šećera, 1 kašiku kvasca, da stane 5 minuta pa dodati 100 gr heljdina brašna, 400 gr pšenična brašna, 1 kašičicu origana  i 1 kašičicu soli. ( ja koristim heljdino brašno mleveno na potočari i dovoljno  je staviti 100 gr, dok ovo što se kupuje u trgovini staviti 200 gr a pšenična 400 gr)
Zamesiti testo, dobro izraditi i podeliti na 8 delova.




Od svakog dela testa napraviti lopticu u staviti na tacnu koju smo prethodno posuli brašnom.





Prekriti testo sa streč folijom i ostaviti da narasta 30-40 minuta.





Kad naraste





uzimati loptice testa, rasteći pouljenim prstima u krug





staviti na zagrejano ulje, na sredinu viljučkom napraviti rupicu i pržiti sa jedne i druge strane .
( rupica se pravi da lepo ostanu ravne)












Heljda u cvetu.