среда, 20. јануар 2016.

Tatlije sa kokosom i urmama





Tope se u ustima.

Potrebno je:

Za testo:

200 gr putera ili margarina
100 gr šećera
1 kwsica vanilin šećera
2 jaja
100 gr kokosa
300 gr brašna
1 kesica praška za pecivo

Za punjnje

300 gr očišćenih urmi
100 gr mlevenih oraha
1 kašičica cimeta

Za sirup:

500 gr šećera
7 dcl vode
1 kesica vanilin šećera
sok od 1/2 limuna

Priprema.

Napraviti sirup. U posudu staviti šećer, vodu i vanilin šećer, kuvati od kad provri 5 minuta. Na kraju dodati sok od 1/2 limuna i ostaviti da se ohladi.
Umutiti puter sa šećerom, vanilin šećerom, dodati jaja, kokos, brašno i prašak za pecivo.
Zamesiti testo i ostaviti u frižideru 1 sat.
Za to vreme napraviti punjenje. Urme očistiti od koštica i sitno iseckati, dodati krupnije  mlevene  orahe  i cimet. Zamesiti ( ako su urme dosta suve dodati par kašika vode i zamesiti).
Odstajalo testo podeliti na 2 dela i oba dela oblikovati u  prutić dužine 40 cm.
Od punjnja mokrim rukama napraviti 2 prutića dužine 40 cm.
Prutić od testa razvaljati malo u širinu na sredinu staviti prutić od punjenja krajeve testa spojiti da punjenje dodje unutra.
Rebrastom daščicom pritisnuti punjeni prutić da bude širine 6 cm. Oštrim nožem seći trokutiće staviti na kalup podmazan uljem.
Tako uraditi i sa drugim prutićem od testa i punjenja.
Peći na 180 stepeni 20 minuta da porumene.
Hladnim sirupom preliti tople tatlije i ostaviti da upiju sirup.
Najbolje je ostaviti preko noći da odstoje.