понедељак, 2. март 2015.

Grašak sa njokama





Potrebno je:

200 gr mesnate slanine
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 šargarepe
50 gr celera
50 gr paškanata
1 paradajz na kocke
500 gr graška
1 kašičica mlevene crvene paprike
so
mleveni biber
2 dcl soka od paradajza
seckana mirodjija

Za njoke:

500 gr kuvana krompira
1 jaje
250 gr brašna
1 kašika putera

Priprema:

Napraviti njoke.
Oguljen kuvan krompir umutiti kao za pire dodati 1 kašiku putera, 1 jaje i brašno,  zamesiti masu da se ne lepi za ruke.Podeliti testo na delove i razvaljati u dugačke valjčiće debljine palca,( sve raditi na radnoj površini posutoj brašnom) izrezati ih na komadiće, svaki komadić uvaljati u kuglicu i palcem pritisnuti na viljušku ili rebrastu daščicu da ostane šara.
Mesnatu slaninu iseći na kockice i pržiti na 1 kašiki ulja da porumeni, dodati sitno seckan crni luk, šargarepu na kocke, rendani celer i paškanat  pržiti 2 minuta, pa dodati grašak ( koristim zamrznuti), paradajz na kocke,  1 kašičicu mlevene paprike, so, mleveni biber, izmešati i dodati 2 dcl vode.
Kuvati na tihoj vatri 20 minuta, dodat 2 dcl paradajz soka i kuvati još 10 - 15 minuta.
Za to vreme skuvati njoke.
U  duboku posudu staviti vodu, dodati malo soli i 1 kašiku ulja, kad provri dodati njoke i kuvati dok ne isplivaju na površinu.
Kuvane njoke vaditi rešetkastom kašikom i staviit  u kuvani grašak, ne mešati samo par puta protresti posudu sa graškom i njokama. Posuti seckanom mirodjijom.