субота, 30. јун 2018.

Tulumbe








Spolja hrskave, unutra sočne


Potrebno je:

Za testo:

4 dcl vode
1 dcl ulja
1 kašika šećera
prstohvat soli
250 gr brašna
3 kašike gustina
4 veća jaja

Za sirup:

800 gr šećera
4 dcl vode
1/2 limuna

Za prženje:

5 dcl ulja



Priprema:



Prvo napraviti sirup. U posudu staviti 800 gr šećera i 4 dcl vode, kuvati od kad provri 7-8 minuta. Pred kraj kuvanja dodati sok od 1/2 limuna. Ostaviti sirup da se dobro ohladi.
U posudu staviti 4 dcl vode, 1 dcl ulja, 1 kašiku šećera i prstohvat soli.
Posudu staviti na vatru da smesa provri. Kad provri dodati brašno i gustin, mešajući da  dobijemo testo.
U prohladjeno testo dodati 4 jaja jedno po jedno neprestano mešajući.
Testo staviti u špric za tulumbe istiskivati u mlako ulje veličine 6-7 cm. Pržiti dok ne dobiju zlatno žutu boju. Pomeriti posudu sa vatre, izvaditi tulumbe, staviti u sirup, držati 2-3 minuta i izvaditi iz sirupa.
Za to vreme ulje će se prohladiti, staviti drugu turu tulumbi, posudu vratiti na vatru i pržiti.
Tako uraditi i sa preostalim testom. Ulje svaki prohladiti pa pržiti novu turu tulumbi.