недеља, 17. децембар 2017.

Posne keks oblande sa džemom






Potrebno je:

2 lista manjih oblandi
400 gr džema od maline
300 gr posnog keksa

Za fil:

120 gr šećera
1 dcl vode
125 gr margarina
2 kašike kakaoa
100 gr mlevenih oraha
100 gr mlevenog keksa


Priprema:


U posudu staviti 120 gr šećera sa 1 dcl vode, kuvati dok se šećer ne istopi dodati kakao, margarin da se istopi.
Skinuti sa vatre i dodati mleveni keks i mlevene orahe. Dobro izmešati.
Oba lista oblande premazati sa džemom pa na jedan list premazane oblande staviti red keksa, preko keksa ceo topao fil pa preko fila drugi red keksa, a na drugi red keksa staviti drugu  oblandu koja je premazana džemom, da džem dodje na keks a gore oblanda
Po želji ukrasiti čokoladom.














































Posne medene čoko narandža štanglice





Štanglice idealne za sve vrste slavlja, kada nam je potrebno više vrsta sitnih kolača.



Potrebno je:

Pakovanje gotovih medenih korica ( pakovanje od 3 komada)

Za fil:

300 gr šećera
2 dcl vode
2 zamrznute narandže ( 250 gr )
100 gr čokolade
2 kašike kakaoa
250 gr margarina
300 gr mlevenog posnog keksa
100 gr mlevenih oraha

Za glazuru:

100 gr čokolade
4 kašike ulja

Priprema:

Uzeti 2 narandže, koru  oguliti i ostaviti da se zamrznu.
U posudu staviti šećer, vodu i najsitnije rendane zamrznute narandže. Kuvati dok se šećer ne istopi, dodati kakao, kuvati još 2 minuta povremeno mešati. Dodati čokoladu i margarin da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mleveni keks i mlevene orahe. Dobro izmešati i masu podeliti na 2 dela.
Masa dok je još topla filovati korice. Kora, 1/2 fil, kora, 2/2 fila i na vrh staviti treću koru. Opteretiti nečim teškim i ostaviti da se ohladi i stegne.
Kad se kolač ohladi preliti sa čokoladnom glazurom.
Istopiti 100 gr čokolade sa 4 kašike ulja i preliti kolać.