Neodoljive kocke, tope se u ustima
Potrebno je:
Za testo:
200 gr maslaca ( ili margarina)
100 gr šećera
2 jaja
2 kašike kisele pavlake
1/2 kesice praška za pecivo
500 gr brašna
Za premazivanje kora:
3 belanca
150 gr šećera
150 gr seckanih oraha
Za filovanje kora:
400 gr džema od kajsija
Za premaz kolača:
3 žumanca
7 kašika šećera u prahu
1 kašika soka od limuna
Priprema:
Umutiti maslac sa šećerom, dodati, 2 jaja, 2 kašike kisele pavlake, prašak za pecivo i brašno. Zamesiti testo i ostaviti da stane na hladnom mestu 30 minuta.
Odstajalo testo podeliti na 3 dela, svaki razvaljati na papir za pečenje veličine 20 x 30 cm.
Najlakše će mo razvaljati testo da nam ivice budu ravne tako što će mo iseći papir za 5 cm duži i širi nego veličina kore. Presaviti papir ( vidi sliku) sa svih strana za 5 cm, staviti unutra testo i valjati, presavijeni d, prevrnuti i još malo izvaljati do ivica gde testo nije došlo.
Umutiti 3 belanca i 150 gr šećera premazati sve tri razvučene kore ( ja posebno mutim po 1 belance i 50 gr šećera za jednu koru), posuti koru sa 1/4 seckanih oraha. Papir sa korom staviti na prevrnuti pleh iz rerne i peći na 150 stepeni 15- 20 minuta.
Tako ispeći sve 3 kore.
Kore filovati na prevrnutom plehu iz rerne ( kolač ponovo ide u rernu da se gornji sloj zapeče) sa džemom od kajsija.
Umutiti 3 žumanca sa 7 kašika šećera i 1 kašikom soka od limuna. Kada bude čvrsto premazati filovani kolač, posuti sa seckanim orasima, staviti u zagrejanu rernu na 180 stepeni i peći kolač tačno 5 minuta da se zapeče gornji sloj i izvaditi iz rerne.
Ako vam se svidjaju moji recepti, posetite me na FACEBOOK stranici.