субота, 26. април 2014.

Nebeske kocke




Meni jedan  od najomiljenijih  kolača

Potrebno je:

Za koru:

3 jaja
150 gr šećera
8 kašika ulja
8 kašika tople vode
1 kašika kakaoa
150 gr brašna
1/2 kesice praška za pecivo

Fil od malina:

600 gr malina
200 gr šećera
1 dcl vode
3 kašike gustina
2 kesice želatina ( jedna kesica 10 gr)
10 kašika vode

Fil:

1 litar mleka
1 kesica vanilin šećera
3 pudinga od vanile
200 gr šlag krema  u prahu
2 dcl mleka

Potrebno je još:

2 dcl čokoladna mleka
250 gr  četvortastog keksa prelivenog čokoladom sa jedne strane ( koristim Zlatni pek preliven sa čokoladom) 
2 dcl mleka

Za glazuru kolača: 

200 gr čokolade
5 kašika ulja


Priprema:


Umutiti 3 belanca, dodati 150 gr šećera, dodati 3 žumanca jedno po jedno muteći mikserom. U masu dodati ulje, brašno,  prašak za pecivo i kakao umućen u 8 kašika tople vode. Masu staviti u pleh veličine 25×35 i peći na 180 stepeni. Pečenu koru još toplu preliti sa 2 dl čokoladnog mleka.

 Fil od malina: U posudu staviti maline  ( ja koristim zamrznute maline) i šećer, kuvati dok se šećer ne istopi pa dodati umućen gustin sa vodom i još par minuta prokuvati i dodati 2 kesice želatina potopljena u 10 kašika vode i ostavljena da nabubri. Mešati par minuta da se želatin istopi i ostaviti da se hladi. Fil kad bude mlak preliti preko kore. (kolač filovati  u plehu u kojem pečemo koru).

 Fil: Umutiti 3 pudinga od vanile, 1 kašiku gustina, 1 vanilin šećer i 2 dcl mleka, dodati  u prokuvano 8 dl mleka sa 200 g šećera. Kuvati i kad se skuva dobro ohladiti. Umutiti 200 g šlaga sa 2 dl mleka i dodati u hladan puding. Jednu polovinu ovog fila staviti  na maline, pa red keksa, (čokoladni deo keksa okrenut na gore) potapan u mleko mlake ( bolje upia keks nego kad je hladno) onom stranom bez čokolade, pa drugi deo fila.

Kolač preliti  sa čokoladnom glazurom.
Istopiti 200 g čokolade sa 5  kašika ulja i preliti kolač.















Karamel štangle





Potrebno je:

2 lista većih oblandi
3 čaše ( šaša od jogurta 180 gr) šećera
1,5 čaša vode
250 gr margarina
150 gr seckanih oraha
100 gr suva groždja
350 - 400 gr mlevena keksa

Za glazuru:

150 gr čokolade
4 kašike ulja

Priprema:

U posudu staviti šećer  i karamelisati ga na tihoj vatri da bude svetlo braon boje. Dodati vodu i na tihoj vatri kuvati da se karamel istopi. Dodati margarin da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati seckane orahe suvo groždje i mleveni keks. ( koliko će mo dodati mlevena keksa zavisi koliko koliko smo kuvali karamel i vodu. Nekad više ispari, nekad manje. Uglavnom kad stavimo mleveni keks i izmešamo, masa da bude gustine kao kad skuvamo palentu).
Masu malo prohladiti  ( ne sme se ohladiti) i staviti izmedju dve oblande. Opteretiti nečim teškim i ostaviti da se ohladi pa staviti glazuru.
Istopiti čokoladu i ulje i preliti po oblandi.
Da bi  topla masa izmedju 2 oblande, ravnomerno prilepila za obe oblande postupiti ovako. Staviti topao fil na jednu oblandu i rasporediti, poklopiti drugom oblandom i sve prevrnuti skupa da gornja oblanda bude dole i opteretiti nečim teškim.

Možemo gornju oblandu umesto glazure od čokolade,  samo čokoladom išarati.
Ako vam se svidja moji recepti, posetite me na FACEBOOK stranici.





2. Karamel štangle bez čokoladne glazure samo išarane čokoladom.
3. Smokva bajadera

Gerber pogača






Potrebno je:

3 dcl mleka
1 kašika šećera
1 kašika suvog  kvasca
4 kašike ulja
1 kašičica soli
500 gr brašna

Za fil:

200 gr sira
2 kašike kisele pavlake
1 jaje
1 belance
1 kašika suve mirodjije
so po potrebi

Za premazivanje:

1 žumance
1/2 kašičice ulja
1 kašičica mleka
1/2 kašičice crvene mlevene slatke paprike
seme maka
seme susama

Priprema:

U mlako mleko staviti šećer i kvasac i ostaviti da stane 5 minuta, pa dodati ulje, so i brašnom zamesiti testo. Izraditi testo i ostaviti da nadolazi.
Kad testo nadodje izraditi ga i podeliti na 2 dela.



Oba testa razvaljati u krug prečnika 30 cm. Jedan krug staviti na pleh prethodno obložen papirom ( veliki pleh iz električnog šporeta)





Napraviti fil: Usitniti sir dodati kiselu pavlaku, 1 jaje, 1 belance i 1 kašiku suve mirodjije. Sve dobro izmešati.
Fil staviti na jedan krug od testa kao na slici.





Drugi krug testa staviti preko ovog sa filom.




Na sredini testa gde je ispupčenje od fila staviti posudicu prečnika 10 cm. Blago pritisnuti da udje malo u testo. Testo iseći na 4 dela.




Svaku četvrtinu testa iseći još na tri dela.








 Tako imamo 12 sečenih delova kruga. Svaki sečeni deo uvrnuti.







Posudu sa sredine pogače  skinuti. Jedno žumance umutiti sa uljem, premazati sredinu pogače gde je bila posudica i posuti makom. U žumance dodati 1 kašičicu mleka umutiti i premazati latice pogače  i posuti susamom. U preostalo žumance dodati crvenu mlevenu papriku i premazati deo izmedju latica i kruga sa makom.





Ostaviti pogaču da narasta 20- 30 minuta i peći na 180 stepeni 10 minuta smanjiti na 160 stepeni i peći još 15 minuta.