Potrebno je:
300 gr mlevenog mesa
100 gr prosa
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 šargarepa
1 krompir
50 gr ovsenih pahuljica
1/2 kašičice kurkume u prahu
1 kašičica origana
1 kašika seckanog peršuna
so, mleveni biber
1 jaje
2 kašike ulja
1 zelena paprika
Za sos:
2 dcl pavlake za kuvanje
2 dcl vode
100 gr mozzarella sira
so
Priprema:
Proso oprati staviti u posudu naliti 5 dcl vode i kuvati 20 minuta. Dobro ocediti od vode i ostaviti da se ohladi.
U posudu staviti mleveno meso, kuvani ohladjeni proso, sitno rendanu šargarepu i krompir, sitno seckan crni i beli lu, 50 gr mlevenih ovsenih pahuljica, so, mleveni biber, kurkumu, peršun, 2 kašike ulja i 1 jaje.
Dobro rukom izmešati da se sve dobro sjedini. Ostaviti da stane 30 minuta i vlažnim rukama pravititi ćufta ( oko 26 komada), stavljati u pouljenu posudu za pečenje.
Na kocke iseckati 1 zelenu papriku malo posoliti i preliti sa 1 kašičicom ulja, izmešati i kockice od paprika poredjati izmedju ćufta.
Peći na 200 stepeni 30 minuta.
Izmešati 2 dcl pavlake za kuvanje sa 2 dcl vode i 100 gr mozzarella rendana sira, malo posoliti pa preliti ćufta i peći još 15 minuta.
Posuti sa seckanim peršunom i sa 2 prstohvata tucane crvene paprike.