понедељак, 16. јун 2014.

Pečena piletina sa testeninom





Ovako pečena piletina je jako sočna.


Potrebno je:

3 pileća karabataka
3 pileća bataka
1 čaša ( čaša od 180 gr) kisele pavlake
1 čaša ( čaša od 180 gr) jogurta
1/2 kašičice karija
1/2 kašičice djumbira u prahu
sveže mleveni biber
so
1/4 kašičice tucane paprike
1 kašika seckana sveža peršuna ili 1 kašičica suva peršuna
200 gr testenine

Priprema:

Batake i karabatake posoliti, posuti kari, djumbir u prahu, mleveni biber. Dobro začine utrljati u meso.
U posudu staviti kiselu pavlaku, jogurt, tucanu papriku i peršun. Dobro izmešati.
Batake i karabatake uvaljivati sa obe strane u ovu smesu i redjati u pleh u koji ćemo peći. Preostalu smesu preliti preko mesa.
Ostaviti da stane 1- 2 sata na hladnom mestu.
Rernu zagrejati na 200 stepeni. Meso u plehu poklopiti ( ili staviti foliju), staviti u rernu i peći 50 minuta.
Za to vreme testeninu kuvati u posoljenoj vodi. Testeninu ocediti od vode.
Pleh sa mesom izvaditi iz rerne, meso staviti na tanjir. U plehu je ostalo sosa od pečenja mesa. Pomešati testeninu sa tim sosom, preko poredjati batake i karabatake, vratiti u rernu, ne poklopljeno i još peći 10 minuta da se zapeče  dobije svetlo braon boju i da testenina upije sos.






















Liker od kupina






Ovo je jako dobar aromatični liker.


Potrebno je:

1 litar crnog vina
1 kg kupina
500 gr šećera
3 kesice vanilin šećera
1 štapić cimeta
5 zrna karanfilića
2.5 dcl domaće rakije ( ja koristim rakiju od jabuka)

Priprema:

U posudu staviti vino, šećer, kupine, cimet, vanilin šećer i karanfilić.
Kuvati od kad provri 15 minuta.
Ostaviti da masa bude mlaka pa procediti.
Dodati domaću rakiju, izmešati i upakovati u flaše.