уторак, 30. јануар 2018.

Pita sa pirinčem i prazilukom





Potrebno je:

Za testo:

500 gr brašna + za izradu testa
3 dcl mlake vode
1 kašičica soli

Za punjenje:

400 gr praziluka
150 gr pirinča
so, mleveni biber
ulje
mast za premazivanje testa

Priprema:


Napraviti punjenje. Na 2-3 kašike ulja pržiti praziluk isečen na kolutiće. Pržiti dok ne omekša pa dodati skuvan pirinač dobro ocedjen od vode. Dodati so i mleveni biber
U posudu staviti brašno i so, dodavati malo po malo mlaku vodu i zamesiti testo koje se ne lepi za ruke. Testo dobro izraditi i podeliti na 10 loptica. Uzeti 5 loptica razvaljati svaku prečnika 10 cm, premazivati ih rastopljenom masti i staviti jednu na drugu. Zadnju ne premazivati sa masti.
Tako uraditi i sa preostalih 5 loptica testa. Prekriti providnom folijom i ostaviti da stane 15-20 minuta.
Kad testo odstoji uzeti testo od 5 kolačića i valjati oklagijom blago posipati testo i radnu površinu. Testo razvaljati da je veće od kalupa za pečenje, da prelazi ivicu kalupa.
Preko testa staviti celo punjenje.
Drugi deo testa od 5 kolačića razvaljati oklagijom veličine prečnika kalupa i staviti na fil.
Testo koje visi preko kalupa saviti preko drugog testa blago nabirati. Pitu premazati sa uljem i peći na 200 stepeni oko 30 minuta.