недеља, 11. мај 2014.

Letnje osvežavajuće kocke





Potrebno je:


Za prvi fil:

300 gr zamrznutih malina
200 gr šećera
1 dcl vode
2 kašike gustina

Za drugi fil:

700 gr kisele pavlake
200 gr šećera
300 gr čokoladne  mlevene plazme 

Za treći fil:

300 gr krem šlaga u prahu
4 dcl gazirane vode

Potrebno je još:

500 gr keksa petiti beurre
2 dcl mleka

Priprema:

Pripremiti fil prvi:

U posudu staviti maline i šećer pa prokuvati 2-3 minuta.
Umutiti gustin i vodu dodati malinama i kuvati dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi.

Pripremiti fil drugi:

Pomešati kiselu pavlaku sa šećerom i ostaviti 15 minuta da stane da se šećer istopi, mešajući povremeno.
Dodati 300 g čokoladne mlevene plazme.
Sve skupa dobro izmešati.

Pripremiti  fil treći:

Umutiti 300 g šlaga sa 4 dl gazirane  vode.

Filovati:
Red keksa (20×30 cm), prethodno potapan u mleko, fil  prvi, fil  drugi, fil  treći, red keksa, fil  prvi, fil  drugi, fil  treći.
Kolač išarati istopljenom čokoladom.







Brza torta sa piškotama




Potrebno je:

Tri manja pakovanja piškota

Za fil:

500 gr šlaga
4 dcl gazirane vode ili mleka
400 gr kisele pavlake
500 gr voća
200 gr šećera
2 dcl vode

Priprema:

Umutiti šlag sa gaziranom vodom, dodati kiselu pavlaku i sve dobro umutiti.
U voće ( ja koristim zamrznuto mix voće borovnica, brusnica i jagoda) dodati 200 gr šećera i 2 dcl vode. Prokuvati par minuta dok se šećer ne istopi.
Procediti voće, a  sok što smo dobili služi za potapanje piškota.
Od smese umućenog šlaga i kisele pavlake odvojiti 1/3 sa kojom ce mo  ukrasiti tortu.
U preostalu 2/3 šlaga umešati ocedjeno voće.
Izmešati lagano kašikom da se voće ne usitni, pa filovati tortu.
Na tacnu redati red piškota prethodno potapane u soku od prokuvanog voća, pa šlag sa voćem, opet red piškota, pa red šlaga sa voćem.
Tortu ukrasiti sa prethodno izvojenom 1/3 šlaga.