четвртак, 24. април 2014.

Zapečene tikvice sa mlevenim mesom





Volim tikvice na sve moguće načine u raznim kombinacijama.Ovo je lagano sočno jelo.

Potrebno je:

4-5 tikvica ( zavisi od veličine)
4 kašike pirinča
1 glavica crna luka
3 čena bela luka
300 gr mlevena mesa
1 šargarepa
1 paprika
2 veća paradajza
1 čaša kisele pavlake ( čaša od 180 gr)
1 jaje
ulje
so, mleveni biber
1 kašika sveže seckana peršuna
1 kašika seckane mirodjije
1 kašičica kurkume u prahu

Priprema:

Tikvice oguliti i iseći uzduž na deblje štapiće. Uzeti keramičku posudu sa poklopcem ( može i druga neka posuda samo sa poklopcem).




 Dno posude pouljiti sa 1 kašikom ulja, poredjati štapiće tikvica, dodati začin , mleveni biber i seckani peršun i seckanu mirodjiju.




Oprati 4 kašike pirinča i dobro ocediti od vode i rasporediti po tikvicama.





Na malo ulja propržiti sitno seckan beli i crni luk, rendanu šargarepu. Dodati mleveno meso i sve pržiti jedno 10 minuta, dodati  začin, so, mleveni biber, kurkumu u prahu.
Rasporediti meso preko tikvica i pirinča.
Preko mesa staviti  seckanu papriku  i paradajz isečen na kolutove  koji smo prethodno malo posolili.




Izmešati 3 kašike ulja i 5 kašika vode i sve preliti. Poklopiti i peći na 200 stepeni 30 -40 minuta.
Izvaditi iz rerne i preliti sve sa umućenim 1 jajetom i kiselom pavlakom.





Vratiti u rernu, i peći nepoklopljeno dok ne dobije zlatno žutu boju.






Kiflice sa kefirom





Kiflice pravim sa mlekom, vodom  ili jogurtom ali ne isa kefirom. Ne onaj kefir u čaši što kupujemo u trgovini već kefir u  domaćoj izradi. Ovaj kefir se pravi sa kefirnom gljivicom i jako je lekovit. Pošto pravim svaki dan, tako zahteva pravilo sa kefirnom gljivicom, imala sam veću količinu kefira. U naletu panike šta sa njim, dodjoh do ideje da napravim kiflice. To je bio pun pogodak, jer mekanije kiflice i bolje testo nisam radila. Moja FB prijateljica Dragana Petrović na svom blogu Gaga u kujni je lepo napisala i objasnila kako se pravi  Domaći kefir.Od ove količine testa izadje 32 komada kiflica srednje veličine.

Za kuflice nam je potrebno:

1 dcl mlake vode
1 kašika šećera
25 gr svežeg  kvasca
3 dcl kefira
1 dcl ulja
1 jaje
1 belance
oko 800 gr brašna
50 gr butera
1 žumance
1 kašika  ulja
1 kašika mleka


Priprema:

U mlaku vodu staviti šećer i kvasac, ostaviti da stane 5 minuta pa dodati 3 dcl kefira, 1 jaje, 1 belance, 1 dcl ulja. Dodati brašno i zamesiti testo.
Testo dobro izraditi i ostaviti da nadolazi da udvostruči količinu.
Nadošlo testo izraditi podeliti na 4 dela. Svaki deo razvaljati veličine tanjira, premazati buterom, iseći na 8 trouglova. Svaki trougao uviti u kiflicu.
Kiflice staviti na pleh prethodno obložen papirom i ostaviti da stanu 20 minuta.
Umutiti 1 žumance sa 1 kašikom ulja, 1 kašikom mleka, premazati kiflice i peći na 200 stepeni 20 minuta.















Šarene kinder štangle





Potrebno je:

500 gr šećera
2 dcl vode
250 gr margarina ili maslaca
500 gr mleka u prahu
400 gr žele bonbona
2 lista većih oblandi ( veličina 1 lista 27 x 37 cm)

Priprema:

U posudu staviti šećer i vodu, kuvati dok se šećer ne istopi i dodati 25o gr margarina da se istopi.
Skinuti sa vatre i dodavati mleko u prahu malo po malo muteći da se ne stvore grudvice.
Dodati  žele bonbone seckane na kockice.
Toplu masu staviti izmedju 2 oblande.
Opteretiti kolač nečim da se stegne i ohladi.




Mirisna piletina




Lagano jelo, dok se sprema kućom se šire prijatni  mirisi začina

Potrebno je:

500 gr  pilećeg  belog  mesa
200 gr šampinjona
1 glavica crna luka
3 čena bela luka
400 gr pelat paradajza
1 papričica
200 gr testenine
1 kašičica sveže seckana ruzmarina
1/2 kašičice majčine dušice
1/2 kašičice origana
1/2 kašičice kurkume u prahu
1 kašika sveže seckana peršuna
so
ulje

Priprema:

Piletinu sitno iseckati dodati sveži seckani ruzmarin, majčinu dušicu, origano  i pržiti u Voku ( posuda za prženje) dok ne porumeni.
Dodati 200 gr šampinjona isečenih na listiće, seckanu glavicu crna luka , bela luka i seckanu papričicu na kolutiće.
Sve skupa pržiti dok luk ne omekša i ispari voda koju pusti povrće.
Dodati  400 gr konzerviranog pelat paradajza, propržiti još 2-3 minuta, dodati kuvanu testeninu ( dok spremamo meso testeninu  kuvamo i dobro ocedimo), seckani peršun, kurkumu u prahu i so. Dobro izmešati.