уторак, 15. април 2014.

Wiennetta sladoled





Ovo je prava poslastica za tople dane

Potrebno je:

200 gr čokolade
300 gr krem šlaga u prahu
50 gr pečenih lešnika
3,5 dcl mleka
1 čaša ( 180 gr) kisele pavlake

Priprema:

Od papira za pečenje iseći četiri dela veličine 10 x30 cm.
Istopiti 200 g čokolade na tihoj vatri. Istopljenu čokoladu preliti ravnomerno na sva četiri isečena papira. Preko čokolade posuti seckani lešnik i ostaviti da se stegne.
Umutiti 200 g šlaga sa  2 dl mleka i dodati 1 čašu kisele pavlake.
Uzeti kalup veličine 10x30 cm, a dubine 8 cm.





Obložiti kalup sa najlon kesom za zamrzivač, krajevi da padaju preko kalupa.
 U kalup stavimo 2-3 kašike umućena šlaga, preko staviti čokoladu joja se stegla, tako što izvrnemo papir čokolada dodje do šlaga, a papir gore i lagano  ga odlepimo od čokolade, opet red šlaga pa čokolada. Tako da bude 4 reda šlaga i 4 reda čokolade.

Tako složeno ostaviti u zamrzivač da se dobro rashladi, pa izvaditi sladoled iz kalupa i odvojiti najlon kesu. Umutiti 100 g šlaga i 1,5 dl mleka i ukrasiti sladoled. Ostaviti u zamrzivač. Parčad za serviranje seći toplim nožem.





Paprike sa sirom i krompirom




Ova kombinacija sira, paprika i krompira će oduševiti svakoga ko prvi put proba. Paprike možete koristiti žute, crvene, ljute sve po želji. Ovo se često sprema u mojoj kuhinji, jer svi ovo obožavamo. Isključivo spremati u djuvečari sa poklopcem, jer su  tada krompir i paprika jako sočni, mirisi se izmešaju i jako je ukusno.

Potrebno je:

4- 5 paprika ( zavisi od veličine)
5-6 krompira ( zavisi od veličine)
300 gr sira ( feta, sitni sir, masni sir u kriškama)
2 kašike kisele pavlake
3 jaja
so, mleveni biber
tucana crvena paprika
1 kašika sveže seckana peršuna

Priprema:

Paprike očistiti od peteljki i semena. Malo ih posoliti iznutra.
Krompir oguliti i iseći.
U posudu izmešati jaja, sir ( sir je bolji ako je masniji, ako nije dodati 1-2 kašike kisele pavlake više nego što je u receptu. Ja koristim masni zlatarski sir.), kiselu pavlaku i 5 kašika ulja.
Ovom smesom napuniti paprike i redjati ih u djuvečaru koju smo podmazali uljem.
Paprike kad se napune sirom ne zatvarati , jer će prilikom pečenja deo sira izaći iz paprika i pomešati se sa krompirom. U posudi će ostati još smese od sira i jaja.
U tu smesu dodamo seckani krompir, seckani peršun, so, mleveni biber, tucanu papriku. Sve dobro izmešati  i poredjati  izmedju paprika. Pomešati 4 kašike ulja i 5-6 kašika vode preliti paprike i krompir, poklopiti i peći na 200 stepeni dok ne dobije zlatno žutu boju.














Djuvečara ovakva



ili još bolje ovakva zemljana, jer je iz nje još bolji ukus jela




Sa žutim paprikama







Sa crvenim paprikama