Sirup odličnog ukusa, idealan za osveženje u toplim letnjim danima uz dodatak kockica leda.
Potrebno je:
400 gr sveže nane
10 struka matičnjaka dužine 20 cm
2 litra vode
2 kg šećera
2 limuna
Priprema:
Nanu i matičnjak oprati dobro ocediti.
Iseckati nanu ( ja sam seckala u električnoj seckalici), matičnjak i 2 limuna prethodno oguljena.
Sve preliti sa 2 litra ključale vode. Poklopiti i da stoji na hladnom mestu 24 sata.
Procediti, dodati 2 kg šećera i kuvati od kad provri 2-3 minuta. Po vrhu skidati penu.
Vruć sirup sipati u flaše prethodno oprane i u rerni sterilisane na 100 stepeni 15 minuta.
Zatvoriti i vratiti u toplu rernu da se ohlade.
Sirup koristiti razredjen vodom ili gaziranom vodom uz dodatak kockica leda.