уторак, 8. мај 2018.

Sirup od nane i matičnjaka






Sirup odličnog ukusa, idealan za osveženje  u toplim letnjim danima uz dodatak kockica leda.


Potrebno je:


400 gr sveže nane
10 struka matičnjaka dužine 20 cm
2 litra vode
2 kg šećera
2 limuna


Priprema:


Nanu i matičnjak oprati dobro ocediti.
Iseckati nanu ( ja sam seckala u električnoj seckalici), matičnjak i 2 limuna prethodno oguljena.
Sve preliti sa 2 litra ključale vode. Poklopiti i da stoji na hladnom mestu 24 sata.
Procediti, dodati 2 kg šećera i kuvati od kad provri 2-3 minuta. Po vrhu skidati penu.
Vruć sirup sipati u flaše prethodno oprane i u rerni sterilisane  na 100 stepeni 15 minuta.
Zatvoriti i vratiti u toplu rernu da se ohlade.
Sirup koristiti razredjen vodom ili gaziranom vodom uz dodatak kockica leda.














Brza pita sa krompirom





Potrebno je:

1,5  kg krompira
1/2 čaše ( čaša od 2 dcl) kukuruznog brašna sitno mlevenog
1/2 čaše belog pšeničnog brašna
1/2 čaše ulja
2 jaja
1/2 kesice praška za pecivo
so, mleveni biber


Priprema:


Krompir oguliti i izrendati.
Izmešati kukuruzno brašno, pšenično brašno i prašak za pecivo.
U posudu staviti rendani krompir, dodati ulje, so, mleveni biber i sve dobro izmešati. Dodati 2 jaja pa izmešati i na kraju mešavinu brašna. Sve dobro izmešati.
U tepsiju prečnika 34 cm dodati 1 kašiku ulja i dobro zagrejati u rerni.
U zagrejanu tepsiju staviti masu od krompira, poravnati kašikom i peći na 180 stepeni oko 50 minuta da dobije zlatno žutu boju.