Potrebno je:
500 gr kora za baklavu
Za premazivanje kora:
200 gr putera
50 ml ulja
Za fil:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
300 gr mlevenih oraha
100 gr mlevenog keksa
1/2 kesice praška za pecivo
1 kg rendanih kiselih jabuka
Za sirup:
800 gr šećera
9 dcl vode
1/2 limuna
Priprema:
Prvo skuvati sirup. U posudu staviti 800 gr šećera i 9 dcl vode. Kuvati od kad provri 10 minuta. Pred kraj kuvanja dodati sok od 1/2 limuna. Skinuti sa vatre i ostaviti da se sirup ohladi.
Jabuke oguliti izrendati i ocediti od tečnosti da ocedjenih jabuka bude 1 kg.
Umutiti 5 belanaca sa 5 kašika šećera, dodati 5 žumanca i 5 kašika brašna. Dobro umutiti pa dodati 300 gr mlevenih oraha, 100 gr mlevenog keksa, prašak za pecivo i rendane, ocedjene od tečnosti jabuke. Sve dobro izmešati varjačom. Masa je gušća koju podelimo na 7 delova ( imaćemo 7 rolnica).
Puter i ulje grejati dok se puter ne istopi.
U pakovanju kora kod mene ima 21 komad. U svaku rolnicu idu 3 kore ako su vam kore deblje stavite 2 kore u rolnicu.
Uzeti1 koru premazati mešavinom putera i ulja preko staviti 2 koru premazati je pa 3 koru premazati. Uz kraj treće kore staviti deo fila od jabuka i oraha pa urolati u rolnicu i staviti u podmazan pleh.
Tako uraditi i sa ostalim korama i filom. Dobije se 7 rolnica koje isečemo na koso i premažem preostalom mešavinom putera i ulja.
Peći na 180 stepeni 40 - 45 minuta. Pečenu toplu baklavu preliti hladnim sirupom i ostaviti da se ohladi i upije sirup.
Нема коментара :
Постави коментар