субота, 24. октобар 2020.

Baklava - rolnice sa jabukama i orasima

 





Potrebno je:


500 gr kora za baklavu


Za premazivanje kora:


200 gr putera

50 ml ulja


Za fil:


5 jaja

5 kašika šećera

5 kašika brašna

300 gr mlevenih oraha

100 gr mlevenog keksa

1/2 kesice praška za pecivo

1 kg rendanih kiselih jabuka


Za sirup:


800 gr šećera

9 dcl vode

1/2 limuna


Priprema:


Prvo skuvati sirup. U posudu staviti 800 gr šećera i 9 dcl vode. Kuvati od kad provri 10 minuta. Pred kraj kuvanja dodati sok od 1/2 limuna. Skinuti sa vatre i ostaviti da se sirup ohladi.

Jabuke oguliti izrendati i ocediti od tečnosti da ocedjenih jabuka bude 1 kg.

Umutiti 5 belanaca sa 5 kašika šećera, dodati 5 žumanca i 5 kašika brašna. Dobro umutiti pa dodati 300 gr mlevenih oraha, 100 gr mlevenog keksa, prašak za pecivo i rendane, ocedjene od tečnosti jabuke. Sve dobro izmešati varjačom. Masa je gušća koju podelimo na 7 delova ( imaćemo 7 rolnica).

Puter i ulje grejati dok se puter ne istopi.

U pakovanju kora kod mene ima 21 komad. U svaku rolnicu idu 3 kore ako su vam kore deblje stavite 2 kore u rolnicu.

Uzeti1 koru premazati mešavinom putera i ulja preko staviti 2 koru premazati je pa 3 koru premazati. Uz kraj treće kore staviti deo fila od jabuka i oraha pa urolati u rolnicu i staviti u podmazan pleh.

Tako uraditi i sa ostalim korama i filom. Dobije se 7 rolnica koje isečemo na koso i premažem preostalom mešavinom putera i ulja.

Peći na 180 stepeni 40 - 45 minuta. Pečenu toplu baklavu preliti hladnim sirupom i ostaviti da se ohladi i upije sirup.

























































Нема коментара :

Постави коментар