субота, 17. октобар 2015.

Hleb od heljdinog brašna





Ukusan i zdrav hleb

Potrebno je:

250 gr pšeničnog brašna
250 gr heljdinog brašna
3 - 3,5 dcl vode
1 kašika suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 kašika jabukovog sirćeta
1 kašika ulja
semenke lana i susama

Priprema:

U 3 dcl mlake vode staviti 1 kašiku kvasca i 1 kašičicu šećera, da stane 5 minuta pa dodati so, sirće, ulje i obe vrste brašna i zamesiti testo. Ako je pretvrdo dodati još mlake vode. Koliko vode ide zavisi od heljdinog brašna, kada zamesimo testo da se ne lepi za rukedobro izraditi i ostaviti da nadolazi.
Nadošlo testo izraditi staviti u posudu za pečenje obloženu papirom. Testo po vrhu nareckati nožem premazati vodom posuti lanom i susamom i ostaviti da stane 30 minuta i peći na 180 stepeni 30-35 minuta.













среда, 14. октобар 2015.

Sočna pita sa jabukama



Jako sočna i ukusna pita, jednostavna napraviti.

Potrebno je:

500 gr kora za pitu
1 dcl ulja
100 gr putera
5 kašika griza
9 kašika šećera
1 kašičica djumbira u prahu
1 kašičica cimeta
1 kg jabuka
3 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera

Za sirup:

300 gr šećera
3 dcl vode

Priprema:

Jabuke oguliti i izrendati, dodati 3 kašike šećera i 1 kesicu vanilin šećera, kuvati na vatri dok tečnost iz jabuka ne ispari.
Pomešati 5 kašika griza, 9 kašika šećera, 1 kašičicu  cimeta i 1 kašičicu djumbira u prahu.
U posudu staviti puter i ulje zagrevati dok se puter ne istopi.
Uzeti jednu koru premazati sa 1 kašikom mešavine putera i ulja, posuti sa 1 kašikom mešavine griza i šećera, staviti drugu koru, premazati puterom posutu grizom i šećerom, tako i treću koru sa puterom i grizom i rendanim jabukama ( oko 200 gr). Uviti u rolat i staviti u pleh podmazan uljem.
Tako uraditi sa svim korama. Rolate premazati preostalim puterom i uljem i peći na 180 stepeni 30 minuta.
Za to vreme napraviti sirup. U posudu staviti šećer i vodu kuvati od kad provri 5 minuta. Prohladiti i preliti pečenu pitu. Ostaviti da se ohladi i seći.

















уторак, 13. октобар 2015.

Ječmeni hleb sa pivom





Potrebno je:

200 gr ječmenog brašna
200 gr pšeničnog brašna
2,5 dcl piva
1 kašičica šećera
1 kašika suvog kvasca
1 kašika ulja
2/3 kašičice soli
2 prstohvata mlevenog kima

Priprema:

U mlako pivo dodati šećer i kvasac da stane 5 minuta pa dodati ulje, so i obe vrste brašna.
Zamesiti testo izraditi i ostaviti da nadolazi.
Kad nadodje testo ponovo izraditi razvaljati tanko, posutu sa 2 prstohvata mlevenog kima i urolati, staviti u pleh prethodno obložen papirom.
Po vrhu narezati hleb, ostaviti da stane 30 minuta, premazati sa vodom i peći na 180 stepeni 30 -35 minuta.











недеља, 11. октобар 2015.

Čokoladna kraljica




Ko voli čokoladne torte ovo je fantastična čokoladna torta,  jako sočna. Torta je veličine prečnika 21 cm ako želimo veću od 26 cm samo povećati  meru za duplo.

Potrebno je:

2 jaja
150 gr belog šećera
125 gr žutog šećera
140 gr jogurta
75 ml ulja
180 gr brašna
60 gr kakaoa
1,5 kašičica praška za pecivo
1,5 kašičica sode bikarbone
prstohvat soli
140 ml kuvane vruće kafe

Za fil:

400 ml slatke pavlake
200 gr čokolade za kuvanje
200 gr mlečne čokolade
2 jaja

Za ukrašavanje:

100 ml slatke pavlake

Priprema:

Pomešati skupa: brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
Umutiti 2 jaja sa obe vrste šećera, dodati ulje, jogurt i pomešanu smesu od brašna i kakaoa. Na kraju dodati vruću kafu.
Sve dobro umutiti i staviti u kalup za pečenje prečnika 21 cm, prethodno obložen papirom.
Peći na 180 stepeni 40-45 minuta.
Koru dobro ohladiti i vodoravno preseći na 2 dela da dobijemo 3 kore.
Napraviti fil. U posudu staviti 400 ml slatke pavlake i na kocke obe vrste čokolade, zagrevati na tihoj vatri ( ne sme da provri)dok se čokolada ne istopi.
Umutiti 2 žumanca kuvati malo na pari i dodati u istopljenu čokoladu. Umutiti 2 belanca u čvrstu penu i kašiku po kašiku muteći dodati u čokoladu još 1-2 muteći zagrevati na tihoj vatri i ostaviti dobro da se ohladi u frižideru.
Kad se čokolada dobro ohladi umutiti je mikserom 2-3 minuta.
Na tacnu za tortu staviti obruč od kalupa za tortu prečnika 21 cm i filovati kore. Ostaviti da stane 2-3 sata u frižideru pa skinuti obruč i ukrasiti tortu.
Umutiti 100 ml slatke pavlake i napraviti ružice za tortu.



















субота, 10. октобар 2015.

Karamel torta sa jabukama




Ko voli ukus karamela  ova torta je fantastična a i jednostavna  za spremanje.

Potrebno je:

1 kg jabuka
200 gr šećera
1 dcl slatke pavlake
50 gr putera ili margarina
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice djumbira u prahu

Za testo:
 
3 jaja
7 kašika šećera
50 gr putera ili margarina
1 dcl mleka
3 kašike griza 
12 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo 

Za fil:

2 čaše ( čaša od 180 gr) kisele pavlake
5 kašika šećera
100 gr mlevenog keksa

Za ukrašavanje:

200 gr šlag krema u prahu
2 kašike šećera
3 dcl vode

Priprema:

Jabuke oguliti i iseći na 4-6 delova ( zavisi od veličine jabuke).
U posudu za pečenje prečnika 25 cm staviti 200 gr šećera, karamelisati da dobije svetlo braon boju, dodati 1 dcl slatke pavlake i 50 gr putera kuvati na tihoj vatri da se karamel istopi pa skinuti sa vatre i poredjati po karamelu  u krug  jabuke,  i peći na 200 stepeni da jabuke omekšaju, pa posuti cimetom i djumbirom.
Za to vrem umutiti testo.
Umutiti 50 gr putera sa 7 kašika šećera, dodati  1 dcl mleka, 3 žumanca, 3 kašike griza, 12 kašika brašna, prašak za pecivo i umućen sneg od 3 belanca.
Ovu masu preliti preko pečenih jabuka i peći na 180 stepeni 20-25 minuta.
Kada se ispeče prevrnuti na tacnu da gornji deo budu jabuke i ostaviti da se ohladi.
U posudu staviti 2 čaše kisele pavlake i 5 kašika šećera, da stane 5 minuta i povremeno mešati da se šećer istopi, dodati 100 gr mlevenog keksa. Ovu masu premazati preko jabuka.
U posudu staviti 2 kašike šećera, karamelisati da dobije svetlo brapn boju, dodati 3 dcl vode, kuvati na tihoj vatri da se karamel istopi pa ostaviti da se dobro ohladi.
Šlag krem u prahu umutiti sa ohladjenom karamel vodom i ukrasiti tortu.


















 



Brze rolnice




Brze, mekane rolnice.

Potrebno je:

300 gr sira ( feta sir ili sitni sir)
2 jaja
8 kašika mleka
10 kašika ulja
400 gr pšeničnog brašna
100 gr kukuruznog  brašna ( sitno mlevenog)
2 kesice praška za pecivo
1 kašičica soli

Za punjenje:

50 gr kečapa
100 gr šunke
100 gr kačkavalja

Priprema:

Sir isitniti, dodati jaja, mleko, ulje, so, pšenično i kukuruzno brašno i prašak za pecivo.
Zamesiti testo i izraditi ( testo je mekše a ne lepi se za ruke) i da stane dok ne pripremimo punjenje.
Šunku iseći na štapiće a kačkavalj izrendati.
Testo podeliti na 2 dela i oba dela razvaljati veličine 27 x 36 cm i iseći na kvadrate od 9 cm.
Na svaki kvadrat staviti malo kečapa, pa parče šunke i rendana kačkavalja, uviti u rolnicu i staviti u pleh prethodno obložen papirom.
Rolnice premazati jogurtom posuti semenkama lana i peći na 180 stepeni 20- 25 minuta.













петак, 25. септембар 2015.

Krmenadle i krompir iz rerne




Ovako pečene krmenadle i krompir je jako ukusno i sočno.

Potrebno je:

4 svinjske krmenadle ( oko 500 gr)
800 gr krompira
so, mleveni biber
1/2 kašičice kurkume u prahu
200 gr majoneza
2 dcl soka od paradajza

Priprema:

Krmenadle posoliti i pobiberiti.
U posudu staviti majonez i sok od paradajza, izmešati i u ovu smesu staviti krmenadle uvaljati sa obe strane i da masa prekrije krmenadle. Ostaviti da stane 30 minuta u frižideru.
Za to vreme oguliti krompir i iseći na kriške.
.Krmenadle izvaditi iz marinade. Isečen krompir posoliti, pobiberiti, posuti kurkumom, staviti u marinadu i izmešati. Staviti krompir u posudu za pečenje podmazanu uljem, preko poredjati krmenadle. Preostalu marinadu preliti preko i peći na 180 stepeni 50 - 60 minuta.