Potrebno je:
Za kore:
10 belanaca
500 gr šećera
1 kašika sirćeta
Voćni fil:
600 gr višanja
2 dcl vode
6 - 10 kašika šećera
2 pudinga od vanile
Vanilin fil:
1 litar mleka
10 kašika šećera
2 kesice vanilin šećera
10 žumanaca
3 pudinga od vanile
200 gr putera ili margarina
150 gr mlevenih oraha
Fil od šlaga:
200 gr šlag krema u prahu
2 dcl gazirane vode
Priprema:
Jaja ostaviti na sobnoj temperaturi 1 sat. Odvojiti belanca od žumanaca.
Belanca umutiti pa dodavati kašiku po kašiku šećera neprekidno muteći mikserom. Kad sav šećer utrošimo mutiti još oko 10-ak minuta da se kristali šećera istope. To znamo kad malo umućenih belanaca protrljamo izmedju 2 prsta i kristali šećera se ne osećaju.
Kad umutimo belanca dodati 1 kašiku sirćeta. Još mutiti 2-3 minuta.
Umućena belanca izmešati varjačom pa staviti u pleh obložen papirom 40x35 cm. Rernu zagrejati na 150 stepeni staviti pleh sušiti 10 minuta, smanjiti temperaturu na 120 stepeni sušiti 20 minuta. Tada temperaturu rerne smanjiti na 100 stepeni i sušiti još 1 sat i 30 minuta. Isključiti rernu i ostaviti koricu da se u njoj ohladi. Koricu podeliti na 2 dela da dobijemo 2 kore. Mogu se peći posebno 2 korice u plehu veličine 20x35cm.
U posudu staviti da se kuva 8 dcl mleka. Umutiti 10 žumanaca sa 10 kašika šećera, dodati 2 vanile, 3 pudinga od vanile i 2 dcl mleka. Dodati u kuvano mleko i kuvati dok se ne zgusne. Preko staviti providnu foliju i ohladiti. Umutiti 250 gr putera ili margarina i dodati u hladan fil.
Na kraju dodati 150 gr mlevenih oraha.
Fil od višanja:
U posudu staviti da se kuva 600 gr višanja (koristim zamrznute), 6-10 kašika šećera (zavisi koliko volite da je slatko) i 1 dcl vode. Izmešati 2 pudinga sa 1 dcl vode. Višnje kad se prokuvaju izblendirati štapnim mikserom, dodati puding i kuvati dok se ne zgusne. Ohladiti.
Umutiti 200 gr šlag krema u prahu sa 2 dcl gazirane vode.
Filovati tortu: Kora, 1/2 fila od višanja, 1/2 vanilin fila, 1/2 umućeno šlaga, 2 kora, 2/2 fila od višanja, 2/2 vanilin fila, 2/2 umućenog šlaga.
Нема коментара :
Постави коментар