Potrebno je
Za koru:
5 jaja
4 kašike šećera
5 kašika mlevenih oraha
1 kašika brašna
na vrh noža praška za pecivo
sok od 1 narandže za natapanje kore
Za prvi fil:
4 žumanca
2 kašike šećera u prahu
1,5 dcl mleka
150 gr šećera u prahu
200 gr mlevenih oraha
100 gr čokolade
200 gr putera
100 gr šećera u prahu
sok od 1 narandže
Za drugi fil:
4 belanca
250 gr šećera
180 ml vode
Priprema:
Umutiti 5 belanaca dodati šećer kašiku po kašiku (ukupno 4 kašike) muteći bez prekida, dodati žumanca i dobro umutiti. Na kraju dodati mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo. Izmešati varjačom i masu staviti u kalup prečnika 26 cm. Peći na 170 stepeni oko 30 minuta. Koru izvaditi iz kalupa i ohladiti.
Prvi fil. Umutiti 4 žumanca sa 2 kašike šećera u prahu. Kuvati na pari 15 minuta i ostaviti da se ohladi. U posudu staviti 200 gr mlevenih oraha, 150 gr šećera u prahu. Masu izmešati i dodati 1,5 dcl vrelog mleka. Izmešati i ostaviti da se ohladi.
Umutiti 200 gr putera sa 100 gr šećera u prahu, dodati žumanca i mlevene orahe, 100 gr istopljene čokolade i sok od 1 narandže. Dobro skupa umutiti.
Filovati tortu. Na tacnu staviti koru, natopiti je sokom od 1 narandže. Preko ceo prvi fil, pa drugi fil od belanaca.
U posudu staviti 250 gr šećera, 180 ml vode. Kuvati da bude gusto. Umutiti 4 belanca i dodavati vreli sirup malo po malo neprestano muteći. Kad dodamo ce sirup još mutiti dok se masa od belanaca ne ohladi. Premazati tortu i posuti mlevenim orasima.
Нема коментара :
Постави коментар