понедељак, 9. мај 2016.

Čurek - Azerbejdžanski hleb




Potrebno je:

3 dcl mlake vode
1 kašika suvog kvasca
1 kašika šećera
1 kašičica soli 500 gr brašna

Za premazivanje:

1 kašika kiselog mleka
3 kašike hladne vode

Priprema:

U posudu staviti mlaku vodu dodati šećer i kvasac, da stane 5 minuta pa dodati so i 250 gr brašana. Dobro umutiti mikserom da se masa sjedini. Masa je malo gušća nego za palačinke.
Ostaviti da nadolazi 40 minuta.
Tada dodati još 250 gr brašna, zamesiti testo i ostaviti da nadolazi 1,5 sat.
Za vreme nadolaženja testo premesiti još 2 puta.
Kad testo nadodje staviti ga na radnu površinu posutu brašnom izraditi podeliti na 2 dela.
Oba dela razvaljati u krug ( krug prečnika oko 28 cm)  debljine  1 cm a krajevi kruga da su deblji oko 1,5 cm.
Krugove testa staviti u pleh obložen papirom.
Po vrhu testa nožem zarezati kockice.
Izmešati kiselo mleko i vodu i četkom premazati testo i ostaviti da stane 30 minuta.
Peći na 200 stepeni 10 minuta pa ponovo premazati smesom vode i kiselog mleka i peći još 10-15 minuta.
Pečene uviti u krpu da malo omekšaju.















Нема коментара :

Постави коментар