Potrebno je:
500 gr mesa junećeg ili svinjskog
2 kašike ulja
2 šargarepe
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
3 krompira
1 kašike paradajz pirea
100 gr heljde
2 lista lovora
so
mleveni biber
seckani peršun
oko 2 litra vode
Priprema:
Krompir oguliti i iseći na veće kocke, heljdu dobro oprati i ocediti od vode.
Meso iseći na kocke i pržiti na ulju sa svih strana da dobije rumenu boju, dodati sitno seckan crni i beli luk, seckanu šargarepu, malo još pržiti dodati so, i 5 dcl vode. Kuvati na tihoj vatri dok meso ne omekša.
Kad meso omekša dodati krompir na kocke, opranu heljdu, 1 kašiku paradajz pirea, so, mleveni biber, lovorov list i 1,5 dcl tople vode ( količina vode zavisi koliko hoćete da vam je čorba gusta).
Kuvati 30 minita dok se krompir i heljda ne skuvaju. Kuvanu čorbu posuti seckanim peršunom.
Izgleda divno,bas sam ovakav recept i trazila :) Imam nedoumicu u vezi heljde jer se u ovom receptu zajedno kuva sa ostalim namernicima. Ne znam sta da radim :D Naime ona se prvo potapa (najmanje 6 sati). Potapa se zbog fitinske kiseline (kao i sve zitarice).Kada prokuva,sacekati par minuta i onda barm 15-20 minuta ostaviti da upije tecnost. Krompiru zaista treba dugo da se kuva. Da li vam se heljda raskuvala?
ОдговориИзбриши