субота, 23. август 2014.

Fine krokant kocke




Ove su  sočne, kremaste kocke  filovane sa    krokantom ( ili grilijažom), pečenim koricama i turskim keksom. Turski keks je običan  keks, ima kroz sredinu čokoladu to jest tanak sloj keksa od  kakaoa.

Potrebno je:

Za kore:

4 jaja
200 gr šećera
1 dcl ulja
1 dcl vode
2 kašike kakaoa
200 gr brašna
1 kesica praška za pecivo

Za fil 1:

5 dcl mleka
5 kašika šećera
1 puding od vanile
125 gr maslaca
100 gr šećera u prahu

Za krokant ili grilijaž:

5 kašika šećera
50 gr lešnika

Za fil 2:

200 gr šlag krema u prahu
2, 5 dcl vode
200 gr kisele pavlake

Potrebno je još:

100 gr keksa

Za ukrašavanje:

100 gr šlag krema u prahu

Priprema:

Prvo napraviti krokant. U posudu staviti 5 kašika šećera, karamelisati na tihoj vatri da šećer postane tečan i svetlo braon boje. Kad se šećer istopi dodati 50 gr pečenih, ljuštenih i seckanih lešnika. Izmešati i masu staviti na papir za pečenje. Ostaviti da se stegne i ohladi. Kad se ohladi staviti u kesu za zamrzivač preko kuhinjsku krpu i čekićem za meso usitniti krokant.
Ispeći koru. U posudu staviti 2 kašike kakaoa, dodati 1 dcl vruće vode, dobro izmešati. Umutiti 4 jaja sa 200 gr šećera, dodati 1 dcl ulja, 200 gr brašna, 1 prašak za pecivo smesu od vode i kakaoa.
Masu staviti u pleh veličine 20 x 30 cm prethodno obložen papirom. Koru peći na 180 stepeni 20 - 25 minuta. Izvaditi iz pleha, dobro ohladiti i vodoravno preseći da se dobiju 2 kore.
Napraviti fil 1. U posudu staviti 4 dcl mleka i 5 kašika šećera da vri, dodati umućen 1 puding od vanile sa 1 dcl mleka, kuvati dok se ne zgusne. Ostaviti da se hladi. Kad se ohladi dodati umućen maslac sa šećerom u prahu.
Napraviti fil 2. Umutiti 200 gr krem šlaga u prahu sa 2,5 dcl vode, dodati 200 gr kisele pavlake i izmrvljeni krokant.
Filovati kolač.  Na tacnu staviti koru, premazati sa filom 1, pa filom 2, red keksa ( keks ne potapati, on  će sam kad odstoji,  od fila biti mekan), fil 1, fil 2, kora.
Umutiti krem šlag i ukrasiti kolač.




Turski keks


















Нема коментара :

Постави коментар