недеља, 24. август 2014.

Kompot od kupina




Imam svoje kupine, pa  od njih spremam sok, kompot, slatko. Ovaj kompot spremam niz godina. Davno sam dobila na poklon manji kuvar i u njemu je bio ovaj recept. Kad sam ga spremila toliko mi se svideo da ga godinama nisam menjala. Kupine su u sopstvenom soku bez dodavanja vode i konzervansa.

Kupina je dobar antioksidans. Sadrži vitamine i minerale, od kojih se posebno ističu C vitamin i gvoždje. Plod je bogat vlaknima i korisnim kiselinama. Dobar je za smanjenje lošeg holesterola.
Osim što je značajna u ishrani kao i drugo voće, kupina se pokazala kao moćno sredstvo za popravljanje krvne slike. Višednevno konzumiranje kupina povećava nivoe gvoždja i hemoglobina u krvi, te crvena krvna zrnca (eritrocite). To je naročito važno u slučaju anemije. U trudnoći se često dešava da usled naglog prirasta ploda, dodje do problema sa nedostatkom gvoždja i tu su kupine odlične. Možemo slobodno reći da je kupina prirodni lek protiv anemije.
Ništa manje lekoviti listovi kupine koriste se za pravljenje čaja. Ovaj čaj je odličan protiv dijareje, a pomaže i izlučivanje mokraće. List kupine je najbolje brati u proleće i to u maju i junu. Posle branja se suše za čaj. Čaj od lista kupine jača želudac, steže stolicu i zato se koristi protiv proliva.  Ovaj čaj se pokazao kao dobar za ispiranje usta u slučaju paradentoze i ranica u ustima, te jačanje desni. Za čaj se preporučuju listovi divlje kupine.


Potrebno je:

2 kg kupina
400 gr šećera
4 zrna karanfilića
4 kašike domaće rakije
4 tegle od 700 ml

Priprema:

Kupine oprati i dobro ocediti. Na dnu tegle  staviti po 1 zrno karanfilića. Redjati u tegli red kupina red šećera.
Kupine blago pritiskati da se lepo slože. U jednu teglu ide 500 gr kupina i 100 gr šećera ( šećera možete i više, stvar ukusa). Kada napunimo tegle da stanu 15 - 20 minuta, pa dopuniti tegle sa kupinama jer  spadnu malo kupine niz tegle.
Kad napunimo tegle sa kupinama i šećerom, na vrh tegli staviti po 1 kašiku domaće rakije,
 pa tegle dobro zatvoriti metalnim zatvaračima poredjati ih u pleh.
Rernu ugrejati na 100 stepeni staviti tegle sa plehom i zagrevati 60 minuta. Izvaditi tegle iz rerne, 2-3 puta okrenuti dole gore ( tegle uviti u krpu ili kuhinjsku rukavicu da se ne opečete) da se izmeša bolje šećer i tečnost, ponovo dobro zatvoriti zatvarače da nisu popustili i vratiti u rernu i još zagrevati 30 minuta.
Isključiti rernu i ostaviti  da se ohladi i izvaditi tegle iz rerne.








Нема коментара :

Постави коментар