Potrebno je:
1.5 kg trnjina
3 litra vode
šećer
1/2 litra domaće rakije ( lozovača. šljivovica, jabukovača)
1 kesica (10gr) limuntosa
1 kesica (10 gr) vanilin šećera
Trnjine (Prunus spinosa) oprati staviti u posudu, dodati 3 litra vode i kuvati oko 15 - 30 minuta, dok trnjine ne omekšaju.
Toplu masu propasirati.
Koliko dobijemo tečnosti posle pasiranja toliko dodamo šećera, 1/2 litra domaće rakije, 1 limuntos i 1 vanilin šećer.
Sve izmešamo, povremeno mešamo da se šećer ne istopi. Kad se šećer istopi upakovati u flaše.
Trnjine je dobro brati posle slane one tada omekšaju, ako ih oberemeo pre slane, tada ih staviti u zamrzivač da se zamrznu, odmrznuti ih pa kuvati.
Plodovi trnjine počinju dozrevati u avgustu, ali ostaju na stablu i zimi jer se čvrsto drže na granama. Najčešće se beru prezreli – u decembru, jer su tada najukusniji (nakon što ih nekoliko puta “opari” mraz). Prezreli plodovi trnjine sadrže manje kiseline, a više šećera.
LEKOVITA SVOJSTVA TRNJINE:
Pomaže kod tegoba sa želucem, povećava apetit, blagi je diuretik. Odlično sredstvo za čišćenje krvi, pražnjenje creva i izlučivanje znoja i mokraće. Trnjina pomaže i kod gihta. Dokazano je da plodovi trnjine imaju lagano laksativno delovanje.
Нема коментара :
Постави коментар