Potrebno je:
2 dcl mlake vode
2 dcl jogurta
20 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
brašno
Za premazivanje peciva:
3 kašike brašna
1 kašičica soli
voda
U mlaku vodu staviti 1 kašičicu šećera, kvasac i 3 kašike brašna. Ostaviti da malo stane. U odstajali kvasac i vodu, dodati jogurt, ulje, so i dodati brašno i umesiti testo koje se ne lepi za ruke.
Oblikovati kuglu od testa i dobro izraditi testo, tako što kuglu testa bacati , udarati od radnu površinu jedno 50-60 puta . Tada testo podeliti na 10 delova. Svaki deo razvaljati u elipsast oblik dužine 28 cm, a širine 10 cm i uvijati u trubicu.
Poredjati u pleh prethodno obložen papirom jednu do druge da se ne dodiruju (kad se ispeku spojiće se). Ostaviti da pecivo odstoji pola sata, pa peći.
Posle 15 minuta pečenja, kiflice preliti sa slanim testom i do kraja ispeći.
Slano testo za premazivanje:
U posudu staviti 3 kašike brašna, 1 kašikicu soli i dodati vode toliko da testo bude malo gušće nego za palačinke. Testo staviti u plastičnu kesu za zamrzivač, na kraju kese napraviti čačkalicom rupicu i tako pritiskajući kesu slanim testom išarati pecivo.
Prednost pravljenja ovog peciva je što testo ne ostavimo da nadolazi već samo izradimo bacajući na radnu površinu i tek kad složimo u pleh stoji 15 minuta i pečemo. Skraćuje se vreme pripreme.
Нема коментара :
Постави коментар