Od ove količine šljiva izadje 5 tegli od 720 ml.
Potrebno je:
5 kg šljiva
1 kg šećera
2 dcl aceto balzamico sirćeta
2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Šljive oprati, prepoloviti, ukloniti koštice.
Polovine šljiva redjati u posudu, red šljiva red šećera. ( Posuda za pečenje prečnika 34 cm dubine 13- 15 cm).
Šljive sa šećerom ostaviti da stoje preko noći. Sutradan preko šljiva staviti aceto balzamico sirće. Rernu zagrejati na 200 stepeni, staviti šljive i peći 4 - 4,5 sata uz povremeno mešanje ( meštati svakih 20 minuta.
Kad je džem gotov izvaditi iz rerne dodati vanilin šećer i štapnim mikserom ovlaš izmiksati.
Staviti džem u zagrejane tegle, zatvoriti zatvaračima, i vratiti tegle u već zagrejanu rernu i isključenu i ostaviti da se u njoj ohlade.
Količina šećera varira nekad više nekad manje, zavisi koliko su šljive slatke.
dobar dan, prvi put pregledavam vaše recepte i oduševljena sam kako nam zorno objašnjavate. Zahvaljujem Jolanda Labinac
ОдговориИзбришиHvala Jolanda!
ОдговориИзбриши