Ovaj super pekmez je slatko - kiselog ukusa sličan je pekmezu od kajsije.
Bela šljiva je stara vrsta šljive, nije dženarika, slična je po obliku kao stenlej šljivi samo ima bledo žutu i žućkasto zelenu boju. Prilikom čišćenja koštice se lepo odvajaju.
Potrebno je:
5 kg belih šljiva
2 kg šećera
2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Šljive oprati i očistiti od koštica.
U posudu u koju će mo kuvati pekmez staviti red šljiva i red šećera. Sve dobro izgnječiti, izmešati rukama i ostaviti da stoji preko noći.
Sutradan staviti na vatru i kuvati ( u početku redje mešati kasnije stalno mešati ) oko 2 sata.
Topao pekmez staviti u tople tegle i zatvoriti. Pokriti tegle, ušuškati stolnjakom i ostaviti da se hlade.
Нема коментара :
Постави коментар