Zanimljiv način savijanja, polubelo brašno, praziluk i integralni pirinač joj daju dobar ukus idealno za dane posta.
Potrebno je:
Za testo:
4 dcl mlake vode
1 kašičica suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
600 gr polubelog brašna tip 850
Za punjnje:
3 struka praziluka
200 gr integralnog pirinča
ulje
so, mleveni biber
Priprema:
Napraviti punjenje za pitu. Pirinač skuvati, oprati hladnom vodom i dobro ocediti od vode. Na 3 kašike ulja pržiti praziluk seckan na kolutiće dok ne omekša. Dodati pirinač, izmešati. posoliti, pobiberiti i ostaviti da se ohladi.
U posudu staviti mlaku vodu, dodati šećer i suvi kvasac da stane 5 minuta pa dodati so i brašno. Rukom zamesiti testo da se ne lepi za ruke i dobro izraditi.kuglica.
Izradjeno testo podeliti na 12 loptica. Svaku lopticu razvaljati prečnika 10 cm. Spajati 3 kruga testa premazana sa uljem, treći krug ne premazivati. Ostaviti da stane 15 minuta.
Uzimati testo od spojena 3 kruga, oklagijom valjati i blago posipati brašnom. Valjati testo da bude prečnika 50 cm, posuti sa uljem 1/4 smese za punjenje, preklopiti krajeve testa prema sredini opet posuti sa malo ulja, preklopiti druga dva krajja testa prema sredini, posuti uljem i uglove zavrnuti prema sredini da se dobije oblik pisma. Staviti u podmazan uljem pleh.
Tako uraditi i sa preostala 3 dela testa.
Savijena pisma premazati uljem i peći na 180 stepeni 30 minuta.
Pečenu pitu preliti sa 1 dcl ključale vode i vratiti u isključenu rernu da bude par minuta.
Нема коментара :
Постави коментар