Potrebno je:
3 dcl mleka
40 gr svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 dcl jogurta
4 kašika ulja
1,5 kašičica soli
1 jaje
1 belance
800 gr brašna
Za premazivanje rolata:
3-4 kašike istopljena putera
Za premazivanje pogače:
1 žumance
1 kašika ulja
1 kašika istopljena putera
1 kašika mleka
Priprema:
U 3 dcl mlakog mleka staviti kvasac i šećer. Da stane pa dodati jogurt, ulje, so, 1 jaje, 1 belance i brašno.
Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi da udvostruči količinu.
Testo kad nadodje izraditi ga i podeliti na 2 dela. Jedan deo testa razvaljati u ploču, premazati sa 3-4 kašike istopljena putera, urolati i staviti u kalup prečnika 28 cm prethodno podmazan puterom.
Drugu polovinu testa podeliti na 2 dela.
Jednu polovinu testa podeliti na 8 delova, od kojih pravimo 8 cvetića. Od druge polovine testa uzeti 100 gr i podeliti na 8 delova ( napraviti kuglice koje stavljamo u sredinu cveta.
Napraviti 8 cvetića tako što razvaljamo delić testa u krug, testo unakrst izrezati ali sredina ostaje ne izrezana tu stavimo kuglicu testa ( napraviti 8 kuglica od 100 gr testa), a izrezane krajeve uvijati oko kuglice. Formirani cvet staviti unutar pogače, tako 8 cvetića. Preostalo testo razvaljati vaditi cvetiće i listiće kalupima i stavljati na obod pogače.
Umutiti 1 žumance, 1 kašiku ulja, 1 kašiku istopljena putera i 1 kašiku mleka, premazati pogaču, posuti sa semenkama lana i susama i ostaviti da stoji 40 minuta.
Peći na 170 stepeni 40 minuta.
Нема коментара :
Постави коментар