среда, 2. јул 2014.

Heljdopita

Heljdopita je specijalitet moga kraja, jugozapadni deo Srbije. Nijedno slavlje, ni manje ni veće ne prodje bez ovoj specijaliteta , koje se služi kao predjelo. Heljdopita se pravi  od palačinaka  filovane sa sirom, kajmakom i jajima. Za filovanje ove pite koristim masni sir sa Zlatara, koji daje ovoj piti poseban ukus.

Potrebno je:

Za palačinke:

2 jaja
150 gr heljdina brašna
300 gr pšenična brašna
4,5 dcl mleka
4,5 dcl gazirane vode
1 kašičica soli

Za fil:

300 gr sira
1 čaša (180 gr) kisele pavlake
2 jaja

10 kašičica ulja

Priprema:

Zamesiti testo za palačinke. U posudu staviti 2 jaja, dodati so, mleko, pšenično i heljdino brašno. Dodati gaziranu vodu i umutiti da masa bude ujednačene. Masa treba da je malo gušća nego za obične palačinke. Ostaviti da stane 15 minuta pa pržiti  palačinke. Od ove količine testa izadje 10 palačinaka veličine prečnika 22 cm.
U tiganj staviti 1 kašičicu ulja, kad se zagreje staviti 1 kutlaču testa i pržiti  sa jedne i druge strane. Za prženje   svake palačinke koristiti 1 kašičicu ulja. Pržene  palačinke filovati.
Napraviti fil.
Sir isitniti dodati kiselu pavlaku i 2 jaja. Dobro izmešati.
Staviti 1 palačinku ( posuda u kojoj ćemo filovati palačinke da bude iste veličine kao palačinke), premazati sa 1 kašikom fila ( ne ravna nego punija kašika), opet palačinka fil i tako redom.
Kad stavimo zadnju palačinku iseći unakrst na trouglove. Premazati sa 1 kašikom preostalog fila.
Tako složenu heljdopitu peći na 200 stepeni 30 minuta da dobije zlatno braon boju.

Ako spremamo heljdopitu od duplo veće mase testa, tada je veća i posuda za filovanje palačinaka. Tada heljdopitu iseći na kocke pa peći.
Polje heljde u cvetu.
Нема коментара :

Постави коментар