четвртак, 22. мај 2014.

Domaći jogurt

Napraviti domaći jogurt je jednostavan proces, koji ne oduzima puno vremena, a ima mnogr prednosti od onog kupljenog u trgovini. Za pravljenje jogurta koristim domaće mleko ili sveže mleko iz trgovine i Balans jogurt koji sadrži dve probiotske kulture koje povoljno deluju na digestivni trakt, podstiču varenje i ubrzavaju metabolizam. Ovo je mera za 1 litar jogurta, ali uglavnom pravim za 2-3 litra.

Potrebno je:

1 litar mleka
4 kašike Balans jogurta

Priprema:

Mleko prokuvati i ohladiti. Temperatura da bude tolika kada stavimo prst i držimo 30 sekundi   da je mleko mlako.( ako je prevruće ne ukiseli se lepo mleko) Mleko da je mlako toliko kao kad ga koristimo za kvasac kad pravimo hleb ili kiselo testo sa kvascem.Rernu uključiti i  kad se  zagreje na 50 stepeni isključiti i zatvoriti da se ne hladi.
Mleko staviti u staklenu teglu, dodati jogurt, dobro izmešati sa  ručnom  mutilicom.
Zatvoriti teglu zatvaračem, uviti kuhinjskom krpom ili stolnjakom, staviti u rernu, rernu zatvoriti  i držati celu noć da se mleko ukiseli.


Sutradan izvaditi mleko iz rerne koje se ukiselilo i izgleda ovako da kašika stoji pravo kad je stavimo u mleko.


Staviti mleko u frižider i hladiti 4-5 časova.

Kad se mleko dobro ohladi  ručnom  mutilicom    dobro izmešati  kiselo mleko da bude tečno kao jogurt.
Od ovog mleka što smo ukiselili, možemo ostavljati deo pa ponovo kiseliti, tako 2-3 puta, a posle uzeti ponovo Balans jogurt pa ukiseliti.

Нема коментара :

Постави коментар