четвртак, 22. мај 2014.

Hleb sa semenkama





Potrebno je:

3 dcl mlake vode
1 kašičica šećera
1 kašika suva kvasca
2 kašike ulja
3 kašike  oljuštena semena suncokreta
2 kašike semena lana
1 kašičica soli

Priprema:

U 3 dcl mlake vode staviti 1 kašičicu šećera i 1 kašiku suva kvasca. Ostaviti da stane 5 minuta pa dodati 2 kašike ulja, so, semenke lana i suncokreta i brašno.
Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi 1 sat.




Kad nadodje testo izraditi i staviti u kalup prethodno podmazan sa uljem. Testo opet da nadolazi u kalupu 30 minuta.







Nadošlo testo u kalupu po vrhu narezati sa makazama i premazati četkom sa vodom.
Peći na 200 stepeni 35-40 minuta. Pečeni hleb izvaditi iz rerne i premazati sa maslacem. Ostaviti da se ohladi.









уторак, 20. мај 2014.

Pita sa krompirom




Ovo je jedna jako ukusna posna pita.

Potrebno je:

600 gr brašna
1 kašičica soli
2 kašike ulja
oko 4 dcl mlake vode

Za fil:

500 gr krompira
1 glavica crna luka
so
mleveni biber
1 dcl ulja

Priprema:

U posudu staviti brašno, so i ulje. Dodavati po malo mlake vode i rukama mesiti testo.



 Formirati testo u kuglu i ostaviti da stane 5- 6 minuta.





Tada testo dobro izraditi rukama.
Podeliti testo u 2 lopte.





Obe lopte razvaljati u krug veličine većeg tanjira, i premazati uljem. Ostaviti testo da stoji 30- 50 minuta. ( zavisi od temperature u prostorij, ako je toplije manje stoji testo i obrnuto)




Dok testo stoji napraviti fil za pitu:

Krompir  i luk  oguliti i izrendati ( ili iseckati u elektirnom secku). Staviti krompir u luk u posudu preliti vodom i zagrevati da voda zapeni i baci 1 ključ. Dobro ocediti, dodati soli i mlevena bibera.

Na sto staviti stolnjak, i na njemu rukama razvlačiti odstajalo testo.





Razvući u tanku  jufku, zadebljale krajeve jufke iseći nožem.  Pouljiti  jufku,  staviti fil  od krompira i uz pomoć stolnjaka urolati.

Seći rolne dužine pleha i redjati u pleh prethodno podmazan uljem. Možemo savijati jufku u krug i stavljati u okruglu  tepsiju.







Peći pitu na 180 stepeni 35 - 45 minuta, dok ne dobije zlatno žutu boju.


















понедељак, 19. мај 2014.

Slani zamotuljci




Ovo slano pecivo pečemo u kalupu za mafine. Ova količina testa je za 12 komada peciva.

Potrebno je:

1 dcl vode
2,5 dcl jogurta
1 kašičica šećera
1 kašika suva kvasca
1 kašičica soli
2 kašike ulja
550 gr brašna
malo maslaca

Priprema:

U 1 dcl malkog mleka staviti 1 kašičicu šećera i 1 kašiku suva kvasca. Da stane 5 minuta pa dodati 2,5 dcl jogurta, 2 kašike ulja, so i brašno.
Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi.
Kad testo nadodje izraditi ga i podeliti na 12 loptica.




Svaku lopticu razvaljati i savijati kao na slici.




 Savijeno testo stavljati u kalup za mafine prethodno podmazan sa uljem.

Premazati testo uljem posuti semenkama lana i ostaviti da nadolazi još 15-20 minuta.




Peći pecivo na 180 stepeni 25-30 minuta. Pečeno pecivo premazati sa maslacem.








недеља, 18. мај 2014.

Torta španski vetar




Ovo je omiljena torta moje ćerke i  pravim  je  svake godine  za  njen  rodjendan. Ovo nije klasičan recept španskog vetra, već moja verzija koju sam godinama po malo menjala i došla do ovog načina pripreme, koji više ne menjam. Kremasta torta sa sušenim koricama od belanaca.

Potrebno je:

Za kore:

12 belanaca
600 gr šećera
3 kašike soka od limuna

Za fil:

12 žumanaca
200 gr šećera
2 pudinga od vanile
5 kašika gustina
1 litar mleka
250 gr margarina
125 gr maslaca
200 gr pečenih mlevenih lešnika
100 gr crne čokolade

Za fil drugi:

200 gr šlag krema u prahu
3 dcl mleka

Za ukrašavanje:

200 gr šlag krema u prahu
3 dcl gazirane vode


Priprema:

Umutiti 4 belanca sa 200 gr šećera i 1 kašikom soka od limuna. Dobro umutiti.
Masu staviti u pleh veličine 25x35, prethodno obložen papirom. Rernu ugrejati na 200 stepeni, staviti pleh sa umućenim belancima i tada smanjiti temperaturu na 120 stepeni i sušiti 1 sat.Tako napraviti još 2 kore.

Napraviti fil:

Umutiti 12 žumanaca sa 200 gr šećera, dodati 2 pudinga, 5 kašika gustina i malo mleka od 1 litra. Preostalo mleko od 1 litra staviti na vatru da se zagreje, dodati smesu od umućenih žumanaca i kuvati. Kad se skuva i ohladi dodati  prethodno umućen margarin i maslac.
Fil podeliti na 2 dela, u jedan deo dodati 200 gr mlevenih lešnika a u drugi deo 100 gr istopljene čokolade.

Napraviti fil 2:

Umutiti 200 gr šlaga sa 3 dcl mleka.

Filovati tortu:
Kora, fil sa čokoladom, fil sa lešnikom, fil  drugi, kora, fil sa čokoladom, fil sa lešnikom, fil  drugi, kora, fil sa čokoladom, fil sa lešnikom, fil.

Umutiti 200 gr šlag krema sa 3 dcl gazirane vode, i ukrasiti tortu.














Brzi pužići sa sirom




Ovi brzi pužići su jako ukusni, umesto seckane crvene paprike možete  staviti 5-6 seckanih maslina.

Potrebno je:

Za testo:

100 gr sira ( feta, sitni sir, masni sir u  kriškama)
1 jaje
4 kašike jogurta
4 kašike ulja
300 gr brašna
1 kesica ( 10 gr) praška za pecivo
1 kašičica soli

Za punjenje:

1 belance
150 gr rendana sira mozzarella sira
1 manja crvena paprika ili 5 - 6 maslina
1 kašika seckana sveža peršuna

Za premazivanje:
1 žumance
tucana crvena paprika

Priprema:

U posudu staviti isitnjen sir, dodati jogurt i prašak za pecivo. Ostaviti 2-3 minuta, pa dodati jaje, ulje, so i brašno. Zamesiti testo, izraditi. Ostaviti da stane dok ne pripremimo punjenje.
Mozzarellu sir izrendati, dodati 1 sitno seckanu crvenu papriku ili seckane masline, 1 kašiku sitno seckana peršuna. Jedno belance umutiti da bude penasto.

Testo razvaljati u ploču veličine 40 x 27 cm.





Testo premazati sa umućenom penom od 1 belanceta, pa staviti rendani sir i seckanu papriku.








Uviti testo u rolnu.




Seći rolnu na parčiće debljine 2 cm i poredjati parčiće testa u pleh prethodno obložen papirom. ( sečena strana ide gore)






Umutiti 1 žumance premazati pužiće i sa malo tucane mlevene paprike posuti.









Peći na 200 stepeni 15 minuta dok ne dobiju zlatno žutu boju.













Moja prijateljica Nada Husić je super uradila pužiće po ovom receptu.




субота, 17. мај 2014.

Kukuruzne pogačice




Potrebno je:

150 gr kukuruznog  griza
150 gr kukuruznog  brašna
4, 5 dcl vrele vode
300 gr mekog  pšeničnog  brašna
300 gr oštrog  pšeničnog  brašna
1 kašika soli
2 dcl mleka
1 kašičica šećera
1 kašika suva kvasca
1 dcl ulja

Za premazivanje:

1 jaje
1 kašika ulja
mleveni kim

Priprema:

U posudu staviti kukuruzni griz i kukuruzno brašno, preliti sa 4,5 dcl vrele vode. Ostaviti da se ohladi.
U posudu staviti 2 dcl mleka, 1 kašičicu šećera i 1 kašiku suva kvasca, da stane 5 minuta.
Kad se ohladi kukuruzno brašno, dodati mleko sa kvascem, 1 dcl ulja, so, meko i oštro brašno. Zamesiti testo i ostaviti da nadolazi.




Kad nadodje testo podeliti na 4 dela. Sva 4 dela podeliti na 8 trouglova.





Svaki trougao uvaljati u lopticu koju po vrhu išarati. ( blago pritisnuti da se naprave linije u testu)






Poredjati pogačice u pleh prethodno obložen papirom.
Umutiti 1 jaje sa 1 kašikom ulja premazati pogačice i posuti sa mlevenim kimom.






Da stanu 15 minuta i peći na 200 stepeni 25-30 minuta.


















петак, 16. мај 2014.

Hleb sa ječmenim brašnom




 Volim da pravim hleb od raznih vrsta brašna.  Ovaj hleb sa ječmenim brašnom, ima hrskavu koricu i mekanu sredinu.

Potrebno je:

250 gr ječmena brašna
200 gr pšenična brašna
3 dcl vode
1 kašičica šećera
1 kašika suva kvasca
1 kašičica soli
1 kašika ulja
semenke lana i susama

Priprema:

U 3 dcl mlake vode staviti 1 kašičicu šećera i 1 kašiku suva kvasca. Da stane 5 minuta pa dodati so, ječmeno i pšenično brašno.
Zamesiti testo i izraditi. U posudu gde se nalazi lopta sa testom staviti 1 kašiku ulja, valjati loptu sa testom u posudi da se obloži sa uljem.
Ostaviti da nadolazi.
Kad testo nadodje, izraditi  ga i staviti u kalup, prethodno podmazan sa uljem. Premazati testo sa vodom, posuti semenkama lana i susama.





Ostaviti da stane još 15-20 minuta. Makazama po vrhu testa praviti zareze.






Rernu ugrejati na 200 stepeni, staviti hleb i peći 20 minuta, smanjiti na 180 i još peći 15 - 20 minuta.