Super brza torta sa turskim klasičnim keksom petit beurre ( Eti petit beurre). Ovaj keks je tanak pa nije potrebno umakati ga u mleko ili sok pre filovanja.
Potrebno je:
800 gr turskog klasičnog keksa petit beurre
Za vanilin kremu:
5 dcl mleka
150 gr šećera
1 vanilin šećer
6 kašika gustina
4 žumanca
250 gr putera ili margarina
1 kesica šlag krema od vanile
Za fil od višanja:
600 gr višanja
200 gr šećera
4 dcl vode
2 pudinga vanile
Fil od belanaca:
4 belanca
250 gr šećera
1 dcl vode
2 kašike soka od limuna
Priprema:
Skuvati vanilin kremu: U posudu staviti 4 dcl mleka da se kuva. Umutiti 4 žumanca sa 150 gr šećera, 1 vanilin šećer, 6 kašika gustina i 1 dcl mleka. Dodati u kuvano mleko i kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi. Umutiti jedan puter i dodati hladni fil i 1 kesicu umućenog šlaga po upustvu na kesici.
Fil od višanja: U posudu staviti višnje, 2 dcl vode i 200 gr šećera, kuvati dok se šećer ne istopi. Masu štapnim mikserom izblendirati i vratiti na vatru. Umutiti 2 pudinga sa 2 dcl vode, dodati u višnje i kuvati. Kad se zgusne ostaviti da se ohladi.
Filovati tortu. Vanilin kremu podeliti na 4 dela a fil od višanja na 2 dela. Na tacnu staviti 18 komada keksa ( 3x6), premazati sa 1 delom vanilin kreme, red keksa, 2 delom vanilin kreme, red keksa 1 deo fila od višanja, red keksa, 3 deo vanilin kreme, red keksa, 4 deo vanilin kreme, red keksa, 2 deo fila od višanja i na kraju red keksa. Torta ima 7 redova keksa.
Tortu premazati po vrhu i okolo sa umućenim belancima.
U posudu staviti 250 gr šećera, dodati 1 dcl vode i kuvati 7-8 minuta.
U posudu staviti 4 belanca umutiti i dodavati u tankom mlazu vruć sirup od šećera uz stalno mućenje. Kad dodamo sirup dodati 2 kašike soka od limuna i mutiti mikserom još 10 minuta da se ohladi i filovati tortu.
Нема коментара :
Постави коментар