Jako ukusna torta sa tankim medenim koricama, osvežavajućim filom od malina i slojem čokoladnog fila. Torta je sočna a ima i čvrstinu, idealna za tortu sa više spratova.
Potrebno je:
Za korice:
2 jaja
180 gr šećera
50 gr putera
2 kašike meda
1,5 kašičica sode bikarbone
2 kašike kakaoa
380-400 gr brašna
Fil od malina:
500 gr malina
100 -150 gr šećera
3 kašike gustina
1 dcl vode
Fil od čokolade:
5 dcl mleka
2 jaja
150 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
4 kašike brašna
200 gr čokolade
150 gr putera ili margarina
Za ukrašavanje:
50 gr bele čokolade
200 gr crne čokolade
1 kesica šlag krema u prahu
Priprema:
Umutiti 2 jaja sa 180 gr šećera, dodati med i puter. Kuvati na pari dok se šećer ne, med i puter ne istopi. Skinuti sa vatre i dodati sodu bikarbonu, kakao i brašno ( brašna dodati od 380-400 gr, zavisi od veličine jaja), zamesiti testo.
Testo podeliti na 8 delova. Dok je masa topla (bolje se valja) svaki deo razvaljati na papir prečnika 20 cm i peći na 180 stepeni oko 4-5 minuta.
Fil od malina: U posudu staviti maline, dodati 100 - 150 gr šećera ( zavisi koliko volimo slatko), staviti na vatru da se kuva dok se šećer ne istopi. Dok je masa topla ispasirati na sito i pasiranu masu staviti opet na vatru da se kuva. U 1 dcl vode umutiti 3 kašike gustina staviti u pasirane maline i kuvati dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi.
Fil od čokolade: U posudu staviti 5 dcl mleka da se kuva. Umutiti 2 jaja sa 150 gr šećera dodati 4 kašike brašna, dodati u vrelo mleko i kuvati dok se ne zgusne. Kad se ohladi dodati 150 gr umućena putera i 200 gr istopljene čokolade.
Filovati korice. Uzeti kalup sa obručem staviti koricu, premazati sa 2 kašike fila od malina, pa sloj fila od čokolade, kora, fil od malina, fil od čokolade i tako redom dok sve korice ne premažemo. Zadnju koricu ne premazivati, već na nju staviti tacnu opteretiti nečim i ostaviti da odstoji preko noći. Sutradan skinuti obruć sa kalupa, ostatkom fila od malina premazati zadnju koricu a ostatkom fila od čokolade premazati po vrhu i okolo tortu.
Tortu ukrasiti čokoladom.
Papir za pečenje iseći dužine obima torte i visine kao torta + 1 cm.
Belu čokoladu istopiti, staviti u kesu za zamrzavanje, čačkalicom izbušiti i praviti po šelji šare na papir. Ostaviti da se stegne. Istopiti crnu čokoladu i preliti preko papira gde smo šarali belom čokoladom. Ostaviti da se stegne ne do kraja da ne puca čokolada i prilepiti papir čokoladni deo da je do torte. Ostaviti 5 minuta da se stegne i pažljivo odlepiti papir.
Šlag krem umutiti prema upustvu na kesici i ukrasiti tortu.
Нема коментара :
Постави коментар