Potrebno je:
Za testo:
2,5 dcl gazirane vode
1 kašičica šećera
1 kašika suvog kvasca
1 jaje
1 kašičica soli
1/2 dcl ulja
500 gr brašna
Potrebno je još:
300 gr punomasnog sira u kriškama
Za potapanje testa:
1/2 dcl ulja
Za premazivanje:
1 zumance
1 kašika ulja
semenke susama
Priprema:
U mlaku gaziranu vodu staviti kvasac, šećer da stane 3 minuta, dodati so, ulje, 1 jaje i brašno. Zamesiti testo, izraditi i ostaviti da nadolazi 30 minuta.
Kad nadodje testo podeliti na 12 delova i oblikovati u loptice.
U posudu staviti 1/2 dcl ulja, pa poslagati u tu posudu loptice testa uvaljane u ulje sa svih strana.
Da stanu 10-15 minuta.
Pripremiti tepsiju prečnika 30 cm.
Tri loptice testa uzimati pa rukama istanjiti i staviti u tepsiju jednu do druge da bi se prekrilo dno tepsije.
Preko razvučenog testa narendati sira, pa opet prekriti s tri istanjene loptice testa. Postupak razvlačenja testa i filovanja uraditi 4 puta.
Kada je pita filovana, naspramne strane preklopiti ka sredini da bude kao pismo i tako slođženu pitu okrenuti naopačke da presavijeni deo dodje dole. Rukama pritiskati testo od sredine ka ivicama testa da bi se istanjilo i prekrilo tepsiju. Premazati sa 1 kašikom ulja, 1 žumancetom, posuti susamom, da stane 10-15 minuta i peći na 180 stepeni 25-30 minuta dok ne porumeni.
Нема коментара :
Постави коментар