Potrebno je:
1 litar mleka
350 gr šećera
1 dcl vode
1 vanilin šećer
1 kašičica sode bikarbone
Priprema:
U dublju posudu staviti 350 gr šećera, dodati 1 dcl vode, dobro izmešati, kuvati da se šećer istopi i bude gust,
Dodati 1 litar mleka, 1 kesicu vanilin šećera, 1 kašičicu sode bikarbone. Kada dodamo sodu bikarbonu paziti da masa ne pokipi jer masa peni kada dodamo sodu bikarbonu. Mešati 3-4 minuta da se masa slegne i kuvati. Na početku kuvanja redje mešati ali kako masa bude gušća češće mešati, pri kraju kuvanja stalno mešati da masa ne zagori a da bude gusta.
Dužina kuvanja zavisi od jačine vatre. Ja sam kuvala 1 sat i 10 minuta na podeoku 2 od mogućih 3 na početku kuvanja povremeno mešanje a na kraju uz stalno mešanje. Kada kuvam na podeoku 1,5 od mogućih 3 kuvam skoro duplo više uz retko mešanje sem pri kraju kuvanja uz stalno mešanje. Dobićemo gusti karamel, dobro izmešati i ostaviti da se ohladi. Dobićemo 500 gr karamel krema.
U frižideru može da stoji 10 dana.
Нема коментара :
Постави коментар