Ovo je kolač lak za pripremu, nije mnogo sladak, sočan je i nije skup.
Potrebno je:
Za koru:
6 žumanaca
1 čaša (čaša od 2 dcl) šećera
1/2 čaše ulja
1 čaša mleka
1 čaša brašna
3 kašike kakaoa
1/2 kesice praška za pecivo
Za beli deo:
6 belanaca
10 kašika šećera
1 kašičica alkoholna sirćeta
Za preliv:
150 gr čokolade
100 gr slatke pavlake
50 gr putera
Priprema:
Pomešati skupa brašno, kakao i prašak za pecivo.
Umutiti 6 žumanaca sa šećerom, dodati ulje, mleko i smesu od brašna i kakaoa.
Masu staviti u kalup veličine 20 x 35 cm prethodno obloženu papirom.
Peći na 180 stepeni 20 minuta.
Za to vreme umutiti 6 belanaca sa 10 kašika šećera i 1 kašičicom sirćeta.
Izvaditi pečenu koru rernu smanjiti na 100 stepeni a umućena belanca staviti preko pečene kore i poravnjati, vratiti u rernu i sušiti na 100 stepeni 15 minuta, isključiti rernu i ostaviti u rerni još malo da se suši dok se rerna ne ohladi.
U posudu staviti 150 gr izlomljene čokolade, dodati 1 dcl slatke pavlake i 50 gr putera, zagrevati na tihoj vatri ( ne sme da provri) i kad se istopi i malo prohladi preliti kolač.
Ovako spremljen preliv prilikom sečenja kolača ne puca, jer nežan sloj od belanaca i klasičan preliv od čokolade teško je iseći kad se čokolada stegne.
Нема коментара :
Постави коментар