Sočne i ukusne.
Potrebno je:
Za testo:
2 dcl piva
2 dcl ulja
100 gr griza
500 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
Za punjenje:
100 gr suvog groždja
2 kašike ruma
100 gr mlevenih oraha
2 kašuke džema od šljiva ili kajsija
Za sirup:
650 gr šećera
5 dcl vode
1 kesica vanilin šećera
Za posipanje:
mleveni orasi
Priprema:
Prvo napraviti sirup. U posudu staviti šećer, vodu i vanilin šećer, kuvati od kad proključa 5 minuta. Ostaviti da se ohladi.
U posudu staviti pivo i ulje da provri, skinuti sa vatre i dodati griz, brašno i prašak za pecivo. Dobro izmešati i staviti na radnu površinu da se malo prohladi. Za to vreme napraviti punjenje:
Suvo groždje oprati ocediti od vode, sitno iseckati i preliti sa rumom da malo stane pa dodati mlevene orahe i džem. Masu umutiti da se sjedini.
Dok je još testo toplo praviti kolačiće.
Testo podeliti na 33 dela. Svaki deo rukama razvaljati na rendetu ( ili kao ja na spravici za ukrašavanje torti od šlaga), staviti 1 kašičicu punjenja i spojiti krajeve da punjenje dodje unutra, staviti u pleh.
Peći na 180 stepeni 30-35 minuta.
Hladnim sirupom preliti kolačiće i ostaviti da stanu 15 minuta, pa prevrnuti na drugu stranu da stanu 15 minuta i vratiti u prvobitan položaj.
Kad upiju sirup i kad se ohlade posuti i mlevenim orasima.
Нема коментара :
Постави коментар