недеља, 07. септембар 2014.

Kompot od tikvica

Ovaj jako interesantan kompot, kad se jede podseća na ananas. Tikvice možemo seći na kolutiće ili kockice. Ja sam sekla na kolutiće da baš liči na ananas, i koristim ovaj kompot pri pravljenju torti a i za jelo. Ovo je osnovna mera, za veću količinu povećavamo meru sastojaka.

Potrebno je:

1 kg tikvica
1 dcl vinska sirćeta sa 6% sirćetne kiseline
1/2 dcl vode
6 dcl vode
300 gr šećera
1/2 kesice vanilin šećera
1 kašičica  ekstrata od ananasa
4 kašike soka od limuna

Priprema:

Tikvice ( koristim malo veće, zrelije ne baš dosta mlade), oguliti iseći na kolutiće 1/ 2 cm debljine ( može i na kockice). Svakom kolutiću modlom iseći sredinu.
Isečene tikvice staviti u posudu i preliti sa mešavinom 1 dcl vinska sirćeta i 1/2 dcl vode. Povremeno izmešati i ostaviti da stoji preko noći.
Sutradan tikvice ocediti dodati vode da prekrije tikvice i kuvati od kad provri 2-3 minuta. Ocediti od vode preliti i oprati  hladnom vodom i dobro ocediti.
U posudu staviti 6 dcl vode, 300 gr šećera, vanilu kuvati da se šećer istopi, dodati kolutiće tikvica i kuvati 15 minuta.
Pri kraju kuvanja dodati sok od limuna i tečnog ekstrata od ananasa. Toplo pakovati u tegle.
Staviti tikvice u tegle, koje smo  sterilisali u rerni na 100 stepeni 30 minuta. Kad stavimo tikvice preliti sa tečnosti iz tikvica, dobro zatvoriti metalnim zatvaračem i okrenuti tegle na zatvarač da se ohlade.Нема коментара :

Постави коментар