среда, 18. јун 2014.

Sočna čokoladna torta







Ko voli čokoladne torte, ova će se sigurno svideti ko je proba a ujedno i jako je  sočna. Jednostavna   za pravljenje uspe i neiskusnim.


Potrebno je:

Za kore:

2 jaja
400 gr šećera
125 ml ulja
250 ml jogurta
125 ml kuvane ohladjene kafe
80 gr kakaoa
250 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo
2 kašičice sode bikarbone
prstohvat soli

Za tamni fil:

250 ml slatke pavlake za šlag
200 gr crne čokolade

Za beli fil:

250 ml slatke pavlake za šlag
1 kašičica želatina

Za fil okoloi po vrhu torte:

250 ml slatke pavlake za šlag
200 gr mlečne čokolade

Priprema:

Pomešati skupa hladnu kuvanu kafu i kakao.
Pomešati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli.
Umutiti 2 jaja sa šećerom, dodati ulje, jogurt, brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i soli.
Dodati kakao i kafu. Sve dobro umutiti.
Masu staviti u tepsiju prečnika 26 cm, prethodno obloženu papirom.

Peći na 170 stepeni 35- 40 minuta.
Dobro koru ohladiti i preseći da se dobiju 2 kore.

Pripremiti crni fil. U posudu staviti 250 ml slatke pavlake, dodati 200 gr čokolade, mešati na tihoj vatri a da ne proključa dok se čokolada ne istopi. Ostaviti da se dobro ohladi u frižideru.
Fil za okolo i gore. U posudu staviti 250 ml slatke pavlake dodati 200 gr mlečne čokolade i na tihoj vatri zagrevati dok se čokolada ne istopi. Dobro u frižideru ohladiti.
Beli fil. Jednu kašičicu želatina preliti sa 2 kašike vode, ostaviti da nabubri pa na tihoj vatri istopiti ga. Umutiti 250 ml slatke pavlake i dodati istopljeni želatin.

Dobro rashladjenu  pavlaku  sa crnom i mlečnom čokoladom umutiti mikserom da bude čvrsto.
Filovati tortu: Staviti na tacnu jednu koru, premazati sa umućenom pavlakom sa crnom čokoladom, preko beli fil, pa druga kora.
Tortu okolo i po vrhu premazati sa umućenom pavlakom sa mlečnom čokoladom.
Ukrasiti tortu i dobro ohladiti.






 

















3 коментара :

  1. Torta na slici deluje fino, Međutim, nešto mi nije jasno, može li se 400 gr šećera umutiti sa 2 jaja? Deluje mi kao da je to mnogo šećera za 2 jaja.

    ОдговориИзбриши
  2. Torta na slici deluje fino, Međutim, nešto mi nije jasno, može li se 400 gr šećera umutiti sa 2 jaja? Deluje mi kao da je to mnogo šećera za 2 jaja.

    ОдговориИзбриши
  3. Nije mnogo ova količina šećera,jer pored ta 2 jaja iu i drugi sastojci. Kora je veruj tako fina kad se ispeče rastresita.

    ОдговориИзбриши