понедељак, 28. април 2014.

Krempita



Za ovu krempitu kore su drugačije nego kod klasične gde se kore peku od lisnatog testa. Ovako spremljene kore više deca vole, mekane su kao prhko testo. Kore se peku u velikom plehu iz električnog šporeta, tako da količinski  ispadne baš velika

Potrebno je:
Za kore:

100 gr masti ili maslaca ( može i margarina)
1 jaje
6 kašika šećera
1 dcl mleka
500 gr brašna
1/2 kesice praška za pecivo

Za fil:

1 litar mleka
9 dcl vode
6 jaja
25 kašika šećera
2 kesice vanilin šećera
6 kašika brašna
200 gr gustina
125 gr maslaca ili margarina
Za posipanje:
šećer u prahu

Priprema:

Zamesiti testo od 100 g masti, 6 kašika šećera, 1 jaje, 1 dl mleka, 500 g brašna i 1/2 kesice praška za pecivo. Testo izraditi i ostaviti da stoji jedan sat na hladnom mestu.
Podeliti testo na 2 dela i ispeći dve kore veličine 26x40 cm.  Izbockati čačkalicom razvaljanu koru i peći na 180 stepeni dok blago ne porumeni.
Kad valjamo testo za kore, da bi  ivica bila ravna, koristiti ovaj postupak. Iseći papir za pečenje 5-6 cm više nego što je veličina kore, i taj višak papira od 5 cm presaviti. Unutra papira staviti testo, valjati oklagijom a testo će doći samo do presavijenog dela i ivica će biti ravna ( vidi sliku).

 Fil:

U posudu staviti 9 dl mleka i 9 dl vode da vri. Umutiti 6 žumanaca sa 10 kašika šećera, 2 vanilin šećera, 6 kašika brašna, 200 g gustina i 1 dl mleka. Staviti ovo u vrelo mleko i kuvati. Kad se skuva dodati 125 g maslaca  da se istopi.
Posebno umutiti 6 belanaca i 15 kašika šećera, dodati u vruć kuvani fil, mutiti varjačom, a ne mikserom da se masa sjedini.
U pleh veličine kore staviti jednu koru preko vruć fil, pa drugu koru. Ostaviti da se ohladi i posuti sa šećerom u prahu.







Нема коментара :

Постави коментар