уторак, 27. октобар 2015.

Tufahije




Jedan recept iz moje zbirke starih recepata.

Potrebno je:

10-13 jabuka zlatni delišes
1 litar vode
500 gr šećera
1/2 limuna
1 kesica vanilin šećera
1 dcl slatke pavlake
50 gr šećera
200 gr mlevenih oraha
1/2 kašičice cimeta
1/2 kašičice djumbira u prahu
2 kesice šlaga
seckani orasi

Priprema:

Jabuke oguliti i izdubiti.
U posudu staviti 1 litar vode, 500 gr šećera, sok od 1/2 limuna i vanilin šećer, kuvati da se šećer istopi, pa dodati jabuke da bude jedna do druge da se mogu okretati za vrme kuvanja.
Kuvati jabuke oko 10 minuta i za vreme kuvanja okretati jabuke na svaku stranu, paziti da ne prekuvamo.
Kuvane jabuke izvaditi iz sirupa.
U posudu staviti 1 dcl slatke pavlake i 50 gr šećera, kuvati da se šećer istopi skinuti sa vatre i dodati 200 gr mlevenih oraha, cimet i djumbir u prahu.
Ovom masom dok je topla  puniti jabuke i redjati na tacnu u koju smo stavili malo sirupa u kojem se jabuke kuvale.  Ostaviti da se  jabuke ohladeohlade.
Umutiti šlag ukrasiti jabuke i posuti seckanim orasima.




























петак, 23. октобар 2015.

Pečene krmenadle u marinadi



Ukusne, sočne pečene  krmenadle u  marinadi


Potrebno je:

5 svinjskih krmenadli
so, mleveni biber

Za marinadu:

1 kašika paradajz pirea
1 kašičica senfa
2 kašike ulja
2 kašike balzamiko sirćeta
1/2 dcl jabukovog sirćeta
2 prstohvata ruzmarina
1 kašika smedjeg šećera
1/ dcl vode

Priprema:

Krmenadle odvojiti od kosti, istući tučkom za meso, posoliti i pobiberiti.
Sastojke za marinadu pomešati, krmenadle uvaljivati u marinadu sa obe strane i redjati u posudu za pečenje. Preostalu marinadu preliti po krmenadlama i ostaviti da stane  30 minuta.
Peći na 200 stepeni 15 minuta, prevrnuti ih na drugu stranu i peći još 15 minuta.
Služiti uz pire krompir ili kao ja uz kuvanu rižu i tikvu.







 










четвртак, 22. октобар 2015.

Kiflice sa bundevom



Kiflice mekane kao pamuk, i sutradan ostaju mekane.

Potrebno je:

2,5 dcl mleka
2 kašike šećera
1 kašičica suvog kvasca
2 prstohvata soli
1 dcl ulja
1 jaje
200 gr kuvane  bundeve
1/2 kašičice cimeta
800 gr brašna
50 gr putera

Za punjenje:

djem od šljiva ili neki drugi džem

Za posipanje:

šećer u prahu
1 kesica vanilin šećera

Priprema:

Bundevu očistiti oguliti i skuvati u vodi da omekša. Ocediti od vode i isitniti viljuškom i ohladiti.
U mlako mleko dodati šećer i suvi kvasac da stane 5 minuta pa dodati, so, ulje, jaje, cimet,  bundevu i brašno. Zamesiti testo, dobro izraditi i staviti u kesu za zamrzavanje namirnica i ostaviti u frižideru da stoji preko noći.
Sutradan testo izraditi podeliti na 3 dela, svaki deo razvaljati u krug i podeliti na 12 trouglova.
Staviti na svaki trougao džema i uviti u kiflicu pa u kalup prethodno obložen papirom.
Na svaku kiflicu staviti parčence putera, ostaviti da stane 30 minuta i peći na 180 stepeni 20- 25 minuta.
Tošle kiflice uvaljati u mešavinu šećera u prahu i vanilin šećera.
























уторак, 20. октобар 2015.

Piletina s tikvom iz kese za pečenje





Sad je sezona tikve i bundeve, pa treba ih maksimalno koristiti. Ova ukusna piletina je spremljena sa Butternut tikvom. Piletina pečena u kesi sa tikvom i crvenom parikom tako je sočna, da je jednostavno morate probati.

Potrebno je:

2 pileća bataka
2 pileća karabataka
600 gr Butternuut tikve
2 veće crvene paprike
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 kašika maslinova ulja
1 kašika sveže rendanog korena djumbira
so, mleveni biber
1 kašičica mešavine začina   (majčina dušica, origano, bosiljak, ruzmarin)

Priprema:

Batake i karabatake natrljati sa soli i mlevenim biberom.
Tikvu oguliti očistiti od semena i izrezati na kocke, papriku izrezati na veće kocke3, crni i beli luk na sitne kocke.
Staviti sve u posudu dodati još soli, začinskog bilja, rendani djumbir i 1 kašiku maslinova ulja, izmešati staviti u kesu za pečenje zatvoriti, kesu na 2-3 mesta bocnuti nožem i peći na 200 stepeni 50-60 minuta.



Butternut tikva













понедељак, 19. октобар 2015.

Čokoladna čarolija sa višnjama





Potrebno je:

Za kore:

4 jaja
100 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
100 gr putera
100 gr čokolade
100 gr brašna
20 gr gustina
1/2 kesice praška za pecivo

Za fil od višanja:

400 gr višanja ( koristim zamrznute)
2 dcl vode
4 kašike šećera
4 kašike gustina

Za fil od čokolade:

5 dcl slatke pavlake
100 gr crne čokolade
100 gr bele čokolade

Za dekoraciju:

4  dcl slatke pavlake
200 gr čokolade + 100 gr  čokolade za ogradicu
125 gr putera

 Priprema:

Otopiti skupa 100 gr čokolade i 100 gr putera, ostaviti da se prohladi.
Umutiti 4 jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodati brašno, gustin, prašak za pecivo i prohladjenu čokoladu.
Dobro umutiti i staviti u kalup prečnika 24 cm prethodno obložen papirom,
Peći na 180 stepeni 20 minuta. Koru dobro ohladiti i vodoravno preseći da dobijemo 2 kore.
Fil od višanja.
Višnje  sa  1 dcl vode izblendirati, staviti u posudu dodati  4 kašike šećera, staviti na vatru da se kuva. Umutiti 4 kašike gustina sa 1 dcl vode dodati u višnje i kuvati da se zgusne. Malo prohladiti i toplo premazati preko obe kore i ostaviti da se ohladi.
Umutiti 2,5 dck slatke pavlake i dodati 100 gr crne otopljene čokolade.
Jednu koru premazanu sa filom od višanja staviti  u kalup za tortu prečnika 24 cm pa premazati filom od crne čokolade.
Umutiti 2,5  dcl slatke pavlake dodati 100 gr istopljene bele čokolade. Ovaj fil staviti preko fila od crne čokolade. Sada preko staviti drugu koru da fil od višanja dodje na fil od bele čokolade Staviti u frižider da se dobro ohladi..
Za ukrašavanje torte.
U posudu staviti 4 dcl slatke pavlake, 200 gr čokolade i 125 gr putera i kuvati na tihoj vatri da se sve istopi ( masa ne sme da provri), i ostaviti da se dobro ohladi pa umutiti mikserom 1-2 minuta.
Sa ohladjen torte skinuti obruč i premazati je sa ovim filom.
Za ogradicu:
Iseći papir za pečenje veličine visine torte i obima.
Istopiti 100 gr čokolade sa 2 kašike ulja staviti u kesu za zamrzavanje  probušiti čačkalicom i šarati po papiru, čokolada da se stegne ali ne do kraja i papir sa čokoladom prilepiti za tortu  pa papir pažljivo odlepiti od čokolade.